ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / Припреме за обележавање 100 година Великог рата
Припреме за обележавање 100 година Великог рата

Припреме за обележавање 100 година Великог рата

Већ у првој половини ове године постојећа спомен обележја на територији општине, укључујући и бројне крајпуташе, биће уређени и заштићени како то доликује. Свим споменицима посвећени херојима из овог краја, који су пали за време ратова за ослобођење од 1912. до 1918. године биће враћен стари сјај. Поред тога, планирано је и подизање неколико нових.

– На јавном месту у Осечини, које још није одређено, наћи ће се спомен плоча са именима наших славних земљака који су на својим грудима понели Карађорђеву звезду. У Комирићу ће бити постављено спомен обележје једном од њих – Степану Вуковићу, који је испалио први метак у Великом рату – каже Милан Симић, заменик председника Општине.

По речима Светозара Гачића, руководиоца Одељења музеја у Осечини, Видовдан (28. јун) ће бити обележен великом свечаном академијом. Од јула ће уследити, овог пута у Пецкој и са програмом посвећеним Првом светском рату, манифестација „Потам-повам преко Дрине”, уз учешће културно-уметничких друштава из Републике Српске и западне Србије, затим објављивање публикације о Подгорција који су учествовали у овом рату, као и обележавање века од Церске, Дринске и Колубарске битке, када ће у холу школе у Пецкој бити постављен споменик војводи Живојину Мишићу, чије име ова установа носи.

Почев од ове и закључно са 2018. годином кроз низ најразличитијих активности и садржаја у општини Осечина на достојан начин биће обележена стогодишњица од почетка, а затим и завршетка Првог светског рата, у којем су Подгорци имали значајно учешће. За све најважније датуме и догађаје везане за Велики рат планиране су бројне пригодне изложбе, затим предавања, књижевне вечери и други културно-уметнички садржаји, као што су смотре фолклора, концерти војне музике или ревије филмова.

За реализацију детаљно разрађеног предлога програма обележавања јубиларних годишњица задужене су бројне институције (Одељење и савет музеја у Осечини, Библиотека, туристичка организација, основне и средња школа, Црквена општина и локална самоуправа) и појединци (Љубиша Алексић, Велибор Видић, Живорад Јанковић, Александар Васиљевић, породица Рибникар, Милорад Радојичић и други).

 Фотографија: Предлагачи програма обележавања 100 година од Првог светског рата у општини Осечина

Scroll To Top