ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / ОПШТИНА ПРИПРЕМА СКУП У БАСТАВУ: Промоција Сајма и Тешмановог конака
ОПШТИНА ПРИПРЕМА СКУП У БАСТАВУ: Промоција Сајма и Тешмановог конака

ОПШТИНА ПРИПРЕМА СКУП У БАСТАВУ: Промоција Сајма и Тешмановог конака

У аутентичном амбијенту развијеног задружног газдинства из средине 19. века, у Тешмановом конаку у Баставу, на Пантелиндан, 9. августа, поводом обележавања 180. година од подизања овог јединственог комплекса из времена Милоша Обреновића, кога чине: конак, начелство, три вајата, амбар, велика магаза, млекар, кош, хлебна фуруна, пушница, хладњак и приземна кућа, биће уприличен важан сусрет представника локалне самоуправе и неколико других институција са, како се очекује, већим бројем новинара и новинарских екипа из бројних медијских кућа.

-Намера нам је да са добро очуваног имања угледног домаћина и једног од највећих трговаца и извозника сувих шљива Теодора- Тешмана Солдатовића, које је 1962. године проглашено за споменик културе, а 1983. године категорисано као културно добро од великог значаја, започномо интензивнију медијску промоцију предстојећег јубиларног 10. по реду Сајма шљива у Осечини, као и самог Тешмановог конака, који има важно место у дугорочној стратегији развоја туризма у нашој општини – каже Милан Симић, заменик председника Општине.

Организатори овог скупа су Општина Осечина, Завод за заштиту споменика културе Ваљево, Народни музеј Ваљево и Регионална привредна комора Ваљево, којима се у међувремену придружила и Туристичка организација Србије. Они су још прошле недеље упутили позивнице новинарима, а увелико су у току припреме за стручне скупове, брифинге и пригодан културно-уметнички програм…

Scroll To Top