ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / САБОР И ИЗБОР „ПОДГОРСКОГ ХАРАМБАШЕ” У БРАТАЧИЋУ: Слава устаницима, сабља Цупаћу
САБОР И ИЗБОР „ПОДГОРСКОГ ХАРАМБАШЕ” У БРАТАЧИЋУ: Слава устаницима, сабља Цупаћу

САБОР И ИЗБОР „ПОДГОРСКОГ ХАРАМБАШЕ” У БРАТАЧИЋУ: Слава устаницима, сабља Цупаћу

Годишњица боја између српских устаника и турске војске у Првом српском устанку, који се одиграо 1806. године, на илинданском народном сабору код спомен топа у Братачићу, у недељу 2. августа, обележена је пригодним културно-уметничким програмом и традиционалним избором овогодишњег „Подгорског харамбаше”. Након парастоса, кога су крај спомен обележја служили свештеници из Подгорског архијерејског намесништва на челу са протонамесником Раденком Андрићем, присутнима се испред локалне самоуправе обратио Милан Симић, заменик председника Општине Осечина.

-Ми поштујемо све  генерације наших предака, неустрашиве патриоте и ратнике који су дали највредније што су имали, своје животе за нашу земљу да би ми данас живели. Знамо да чашћу чинимо једни друге већим од себе. Управо, указујући почаст устаницима који су пре 209. година на овом месту показали велику храброст и љубав према свом народу и отаџбини – ми градимо и себе. Сада слободно можемо рећи да нас никад неће уплашити неки неваљали људи јер смо спремни да се боримо и останемо на овим просторима – рекао је Симић, најављујући да ће у наредном периоду спомен комплекс у Братачићу бити употпуњен изградњом српске карауле с почетка 19. века, за коју је већ урађен пројекат. Он је још изразио наду да ће до следећег скупа у овом селу бити урађен бар километар асфалта од регионалног пута до саборишта.

Божа Катић, председник Удружења грађана „Церски марш” из Шапца подсетио је на значај боја на Братачићу пред велики сукоб турске силе и српских устаника на Мишару, док је Миле Ђуричић, председник Удружења „Братачић 1806” изнео низ детаља из записа историчара и писаца, који се односе на људе и догађаје из Подгорине у Првом српском устанку.

На отвореној сцени приказан је разноврстан културно-уметнички програм, у којем су учествовали: глумица Катарина Вићентијевић са монолозима из позоришног комада „Зорка”, затим фолклорни ансамбл Културно-уметничког друштва „Крушик – Пластика” из Осечине са сплетом песама и игара из Подгорине и горње Колубаре. Своје успешне нумере имали су и локални инструменталисти – фрулаш Милорад Мића Антонић из Братачића и млади виолиниста Иван Томић из Туђина.

У другом делу програма, кога је успешно организовала ТО „Подгорина” у сарадњи са Народном библиотеком и Удружењем грађана „Братачић 1806”, Душан Цупаћ из Остружња постао је нови „Подгорски харамбаша”. Он је победник атрактивног надметања у у пет дисциплина народног вишебоја: скоку у даљ из места, бацању камена с рамена, скоку у вис из места, надвлачењу клипка и борбама на брвну. Цупаћу, који је и 2012. године тријумфовао на овом такмичењу, ковану сабљу, дар локалне самоуправе Осечине уручио је Милан Симић, заменик председника Општине, а победничку Диплому Никола Томић, директор Туристичке организације „Подгорина”.

Први пут од 2009. године, од када се организује ово надметање, вредну награду добио је и другопласирани такмичар. Вицешапиону Радоју Ђокићу из Царине, у конкуренцији од осам одличних такмичара, припао је јатаган, поклон општинског Удружења Краљевина Србија и др Светислава – Шола Станојевића, познатог колекционара и рестауратора српског оружја, а уручио га је Светозар Гачић, председник локалног удружења монархиста.

Scroll To Top