ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / ИЗАБРАН „ПОДГОРСКИ ХАРАМБАША”: Сабља Александру Бајићу
ИЗАБРАН „ПОДГОРСКИ ХАРАМБАША”: Сабља Александру Бајићу

ИЗАБРАН „ПОДГОРСКИ ХАРАМБАША”: Сабља Александру Бајићу

Осам одважних делија са општинске територије на традиционалном сабору у Братачићу, на попришту боја који се одиграо између српских устаника и турске војске 1806. године у Првом српском устанку, поделило је на Илиндан мегдан у народном вишебоју. Титулу „Подгорског харамбаше” до следећег сабора заслужено је понео Александар Бајић из Осечине, који је прошле године био другопласирани. Његови најозбиљнији ривали били су Вељко Николић, такође из Осечине, и Душан Цупаћ из Остружња, победник једног од ранијих надметања. Они су поделили друго место. Затим следе: Александар Миловановић из Осечине и Радоје Ђокић из Царине, онда Бранко Симанић из Лопатња, Милош Ђокић из Царине и Бранко Савковић из Става.
Програм у част српских устаника почео је парастосом храбрим ратницима, кога су служили свештеници из Погорског намесништва на челу са Раденком Андрићем, протонамесником. Заменик председника Општине Милан Симић, у име локалне самоуправе поздравио је окупљене говорећи са пијететом о великом делу предака.
Историчар Светозар Гачић, руководилац Музејског одељења у Осечини, подсетио је на историјски значај боја који се одиграо на овим просторима.
– Бој на Братачићу био је прва борба и прва победа српских устаника у рату против турске империје. Са том битком престало је сукобљавање са турским одметницима од султанове власти и започела борба против званичне турске царске војске. Да није било победе на Братачићу, ко зна којим путевима или странпутицама би кренула српска историја – рекао је Гачић.
У пригоданом културно – уметничком програму наступили су ваљевски глумац Љубивоје – Бубе Марковић и пионирски и омладински фолклорни ансамбли из Осечине и Пецке.
Неизвесност на занимљивом надметању пред бројним посетиоцима у пет дисциплина: скок у даљ из места, онда скок у вис преко пања, бацање камена с рамена, борбе на брвну и надвлачење клипка, потрајала је све до самог краја и победе наспремнијег. Александару Бајићу је припао и дар Општине Осечина – кована сабља, коју је за ову прилику приредио др Светислав – Шоле Станојевић, лекар у пензији и познати љубитељ, колекционар и рестауратор оружја.
Манифестацију су успешно организаовали Туристичка организација „Подгорина”, месна заједница и Удружење грађана „Братачић 1806”, а у сарадњи са Општинском управом и Народном библиотеком Осечина.

Scroll To Top