ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА – У славу славних ратника
СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА – У славу славних ратника

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА – У славу славних ратника

Интонирањем химне у извођењу црквеног хора „Света три јераха” из Крупња и пригодним програмом, након завршене литургије у цркви и парастоса код Спомен костурнице, на Видовданској свечаности у Осечини свечано је обележена стогодишњица од почетка Првог светског рата, који се једним својим делом одиграо и на просторима садашње територији ове општине.
Присутни председник Општине Ненад Стевановић и његов заменик Милан Симић, затим председник општинског Друштва потомака учесника ослободилачких ратова Србије Марко Ранковић, као и представници Црквене општине и других институција из јавног живота Осечине, као и не баш превилики број мештана, овом приликом одали су дужну пошту и указали заслужену почаст војним и цивилним жртвама Првог светског рата.
Историчар Верољуб Видић из Ваљева истакао је да су људи из овог краја, било као припадници војске или њени помагачи, имали значајно учешће у Великом рату и да су допринели крајњем ратном успеху. Он је додао да је јубиларна годишњица одличан повод да се освеже успомене на српско херојство из тог доба, а посебно на храбре подгорске ратнике, који су заједно са саборцима из српских земаља и савезницима прошли сву ратну голготу и оставили јасне путоказе.
Руководилац Музејског одењења у Осечини Светозар Гачић посебно је подсетио на јунаке из овог краја попут каплара Степана Вуковића из Комирића, који је на Дрини испалио први метак у овом рату или 20 носилаца Карађорђеве звезде са мачевима, као и на овдашње цивилно становништво из тог доба, које је изнело огроман напор и поднело велике жртве.
Јереј Игор Илић из Ваљева говорио је беседу проте Захарија Протића, пароха лопатањског, са Видовданског парастоса 1928. године на овдашњем Војничком гробљу, где је сахрањено неколико стотина ратника, медицинских радника и цивила умрлих у пољској болници у Осечини од последица рањавања у борбама или од тешких болести које су тада харале.
На крају, у оквиру обележавања важног историјског догађаја, у Библиотеци је премијерно је представљена књига „Сећања из трагичних дана Србије 1914 – 1918” аутора Нинка Петровића.

Scroll To Top