ВЕСТИ:
Почетна / историја / ЈАВНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: „Два века Његоша”
ЈАВНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: „Два века Његоша”

ЈАВНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: „Два века Његоша”

У оквиру обележавања двестоте годишњице од рођења „најпросвећенијег и највећег владара међу песницима и највећег песника међу владарима”, прошлог петка, пред препуном великом читаоницом Библиотеке у Осечини, одржан је јавни час историје под називом „Два века Његоша”.

Скуп је отворен одабраним стиховима из „Горског вијенца”. Затим су о Његошу, а истовремено и о својој новој књизи „Историја Срба у Црној Гори”, говорили професори Филозофског факултета из Новог Сада: Дејан Микавица, Горан Васин и Ненад Нинковић.

– Петар Други Петровић Његош био је поносан на своје српско порекло. Живео је на бази косовског мита који се прожима и кроз скоро сва његова дела. Његов сан је био уједињено српство и он је све чинио како би се тај сан и остварио – рекао је Микавица, изражавајући наду да су његове колеге и он, уз коришћење историјских извора из више архива, заједно успели да у књизи представе историју једног простора српства у времену које досеже све до данашњих дана.

Васин и Нинковић су истакли да је Петар Други Петровић Његош један од ретких великана у историји српског народа. Био је успешан и један од бољих које смо икада имали и то у трострукој улози: као поглавар цркве, владар Црне Горе и песник. Красило га је широко образовање, дубока мисаоност и космолошке визије, истакли су историчари.

На крају корисног и занимљивог дружења реализованог у заједничкој организацији од стране Музејског одељења и Народне библиотеке Осечина, аутори су домаћинима поклонили 25 својих књига.

Scroll To Top