VESTI:
Početna / vesti / kultura / SVEČANOST POVODOM STOGODIŠNJICE VELIKOG RATA – U slavu slavnih ratnika
SVEČANOST POVODOM STOGODIŠNJICE VELIKOG RATA – U slavu slavnih ratnika

SVEČANOST POVODOM STOGODIŠNJICE VELIKOG RATA – U slavu slavnih ratnika

Intoniranjem himne u izvođenju crkvenog hora „Sveta tri jeraha” iz Krupnja i prigodnim programom, nakon završene liturgije u crkvi i parastosa kod Spomen kosturnice, na Vidovdanskoj svečanosti u Osečini svečano je obeležena stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, koji se jednim svojim delom odigrao i na prostorima sadašnje teritoriji ove opštine.
Prisutni predsednik Opštine Nenad Stevanović i njegov zamenik Milan Simić, zatim predsednik opštinskog Društva potomaka učesnika oslobodilačkih ratova Srbije Marko Ranković, kao i predstavnici Crkvene opštine i drugih institucija iz javnog života Osečine, kao i ne baš previliki broj meštana, ovom prilikom odali su dužnu poštu i ukazali zasluženu počast vojnim i civilnim žrtvama Prvog svetskog rata.
Istoričar Veroljub Vidić iz Valjeva istakao je da su ljudi iz ovog kraja, bilo kao pripadnici vojske ili njeni pomagači, imali značajno učešće u Velikom ratu i da su doprineli krajnjem ratnom uspehu. On je dodao da je jubilarna godišnjica odličan povod da se osveže uspomene na srpsko herojstvo iz tog doba, a posebno na hrabre podgorske ratnike, koji su zajedno sa saborcima iz srpskih zemalja i saveznicima prošli svu ratnu golgotu i ostavili jasne putokaze.
Rukovodilac Muzejskog odenjenja u Osečini Svetozar Gačić posebno je podsetio na junake iz ovog kraja poput kaplara Stepana Vukovića iz Komirića, koji je na Drini ispalio prvi metak u ovom ratu ili 20 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, kao i na ovdašnje civilno stanovništvo iz tog doba, koje je iznelo ogroman napor i podnelo velike žrtve.
Jerej Igor Ilić iz Valjeva govorio je besedu prote Zaharija Protića, paroha lopatanjskog, sa Vidovdanskog parastosa 1928. godine na ovdašnjem Vojničkom groblju, gde je sahranjeno nekoliko stotina ratnika, medicinskih radnika i civila umrlih u poljskoj bolnici u Osečini od posledica ranjavanja u borbama ili od teških bolesti koje su tada harale.
Na kraju, u okviru obeležavanja važnog istorijskog događaja, u Biblioteci je premijerno je predstavljena knjiga „Sećanja iz tragičnih dana Srbije 1914 – 1918” autora Ninka Petrovića.

Scroll To Top