ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / „АГРОКАРАВАН” ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО ИЗ НОВОГ САДА: Осечина боља од Крупња
„АГРОКАРАВАН” ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО ИЗ НОВОГ САДА: Осечина боља од Крупња

„АГРОКАРАВАН” ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО ИЗ НОВОГ САДА: Осечина боља од Крупња

Институт за ратарство и повртарство је, ове зиме, организовао својеврсан вид зимских предавања под називом Агрокараван, који има за циљ да кроз такмичење у квизу пружи пољопривредницима нова знања. Учесници у квизу – по пет представника из сваке општине чији су чланови млади стручњаци и добри пољопривредници, који остварују завидне резултате у свом послу, оговарају на 25 од укупно 300 питања из области ратарства и повртарства. Поред знања из пољопривреде општинске екипе имају обавезу да припреме и посетиоцима представе културно-забавни програм.

Агрокараван је кренуо из Коцељева где се екипа ове општине сусреле са Убом, а прошле среде, прво у Крупњу, затим и у Осечини мегдан су поделили тимови из ових места. Победник, и то за нијансу, је Осечина. У програму су учествовали најмлађи састав Културно-уметничког друштва „Крушик-пластика” и песници здравичари: Љубинка Стевановић, Јелена Брадоњић и Зоран Нинић.

– Институт ће наставити да реализује даље ову идеју Агрокаравана, ово су тек почеци. Агрокараван ће обићи све општине Подрињско колубарске области, а све у циљу ширења знања из пољопривреде. У првом делу такмичари су показали добар ниво знања. Нека од питања су се односила на оптималан рок сетве соје, оптималну температуру за сетву кукуруза. Од такмичара се тражи да наброје новосадске хибриде за производњу силаже, затим разлике између сорти сточног и пивског јечма, као и да савладају многа друга питања на која би сваки пољопривредник требало да зна одговор. Наш циљ је да науче свих 300 унапред припремљених питања – рекао је Млађа Игњатовић из Института за ратарство и повртарство

– Од укупне површине посејаних усева у Србији две трећине сорти и хибрида потиче од селекционара са новосадског института. То се односи на стрна жита, кукуруз, сунцокрет, крмно биље, повртарску производњу и соју– истакао је Игњатовић.

Scroll To Top