VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / ŠAMPION SAJMA JOVAN VILOTIĆ: Žal za „požegačom”
ŠAMPION SAJMA JOVAN VILOTIĆ: Žal za „požegačom”

ŠAMPION SAJMA JOVAN VILOTIĆ: Žal za „požegačom”

Posle 10 godina postojanja Sajma šljiva prvi trofej u Dragijevicu donelo je poljoprivredno gazdinstvo Jovana Vilotića. Nesvakidašnje vredni i svestrani Vilotići, još dok su trajala čestitanja za sajamsku pobedu i osvojeni zlatnik, najavili su da će vrlo brzo proširiti postojeći zasad i to za oko 50 odsto, odnosno za 500 novih sadnica.

-Trenutno šljivu uzgajamo na oko 4,5 hektara i imamo preko 1.000 rodnih stabala. Jednu četvrtinu čini „požegača”, a ostalo „stenlej” i čačanske sorte. Žao mi je što „požegača”, najbolja od svih na našim prostorima, gubi bitku sa „šarkom” i sve se nadam da će struka i nauka u što skorije vreme naći lek ili makar odgovarajuću zamenu, neku sortu nalik na nju, ali otporniju. I ja nešto pokušavam sa izdanačkim kalemljenjem – kaže Jovan Vilotić.

Od šljive, koja mu, veli, uvek donosi dobar prihod, zarađuje na više načina.

-Jedan značajan deo obavezno osušim, drugi prodajem u svežem stanju, treći ide u kominu za rakiju, a četvrti, sve zastupljeniji, ostali članovi domaćinstva koriste za pravljenje raznih specijaliteta od šljive i to ne samo za naše potrebe već mnogo više za tržište, koje je itekako zainteresovano za naš pekmez, slatko, džem, šljivane kolače, knedle ili „karaban”, što je potvrđeno i na ovom Sajmu- ističe Vilotić.

Iako su zadovoljni angažovanjem u voćarstvu, Vilotići, imajući u vidu opšte stanje u agraru i ekonomiji, ništa ne prepuštaju slučaju i jednako ozbiljno i odgovorno bave se stočarstvom, a ratarstvom, uglavnom, za dopunsku ishranu svog stočnog fonda. Obrađuju 21 hektar nasleđene, dokupljene ili zakupljene obradive zemlje i imaju 6-7 hektara šume…

Scroll To Top