VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / STRATEGIJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE: Dokument do kraja godine
STRATEGIJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE: Dokument do kraja godine

STRATEGIJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE: Dokument do kraja godine

Osečina je  u poslednjih desetak godina uradila više strateških dokumenata, ali je poljoprivreda, jedna od najvažnijih oblasti na ovim prostorima, osim poglavlja u Strategiji razvoja opštine, za  sada ostala bez svog posebnog dugoročnog razvojnog plana. Međutim, i to će biti urađeno, kako se najavljuje, već do kraja ove godine.

Međutim, Komisija za izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Osečina za period od 2016. do 2026. godine već uveliko radi na ovom važnom dokumentu. Predviđeno je da Strategija bude završena i stavljena na dnevni red lokalnog parlamenta radi usvajanja na decembarskoj sednici Skupštine opštine.

S tim u vezi, prof. Milan Simić, zamenik  predsednika Opštine, kaže:

– Da bi mogli  da očekujemo ozbiljnije izvore za finansiranje lokalnih razvojnih aktivnosti, neophodno je da naša lokalna zajednica  bude organizovana i da ima jasno utvrđene prioritete i pripremljene programe za njihovo ostvarenje.

Pre početka izrade opštinske agrarne strategije ovde je dobro proučena Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period od 2014. do 2024. godine.

– Jasno nam je šta možemo da očekujemo ili ne od državnih institucija, posebno u periodu do 2020. godine. Mi na lokalu nemamo vremena. Ukoliko se nešto ozbiljnije ne preduzme ili ne poseje blagovremeno na ovim prostorima, po dosadašnjim kretanjima, ovde 2050.  godine može da se desi da neće biti ljudi – smatra Simić, koji se nalazi na čelu Komisije za izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralog razvoja na teritoriji opštine Osečina.

Scroll To Top