ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / У Подгорини почело сушење шљива
У Подгорини почело сушење шљива

У Подгорини почело сушење шљива

То што је род знатно подбацио од уобичајеног, само је једно од обележја овогодишње кампање шљива у на територији општине Осечина и у осталим суседним општинама. Друга и то веома значајна карактеристика на почетку брања раних сорти је подизање и отварање нових прерадних капацитета, пре свега за сушење. Већ је извесно да ће ове године уместо продаје у свежем стању или за печење ракије највећи део шљива бити искоришћен за сушење, с обзиром да суве шљиве имају бољу прођу на тржишту и најпогодније су за складиштење.
Крајем прошле седмице потпаљени су први овосезонски налози у сушарама у овом крају, а у току ове седмице то ће учинити и сви остали које су спремно дочекале ову сезону.
– Општина Осечина на својој територији има приближно милион стабала шљива и овде ради око 200 сушара за шљиве и остало воће. Очекујемо да се већи део произведених количина суве шљиве извезе у Русију – каже Ненад Стевановић, председник Општине.
Неодољиви мирис сувих шљива прво је почео да допире из сушара фирме „Јовановић воће” У Горњој Каменици, која после Земљорадничке задруге „Пецка” има и највеће капацитете. А онда су кренули и остали: у Лопатњу, „Подгорина воће” уместо са три као до сада стартује са пет тунела, у Баставу је оспособљена стара сушара са два тунела, у Драгијевици је модернизована постојећа сушара са три тунела, спреман је и један тунел сушаре код Гвозденог моста у селу Осечини, никле су нове, веће или мање, сушаре у Горњем Црниљеву, Гуњацима, Белотићу, Царини, широм општине…
– Преуредили смо сушару у Драгијевици, која користи еколошке енергенте и може дневно да преради 27 тона свеже шљиве. Намера нам је да лансирамо свој бренд – суве шљиве „Подгорко” – каже Снежана Ранковић, директор „Белфарма”, новог власника сушаре у Драгијевици, која са својом новом опремом, програмом и изгледом плени пажњу пословног света.

„Интема” нашла купца

Капацитети некадашње „Интема”, око које је последњих година било пуно спорова због којих су добро опремљени погони од подизања до сада много више били под кључем него у функцији за коју су намењени, после више неуспелих покушаја од стране поверилаца, најзад је добила новог власника. То је овдашња успешна фирма „Јовановић воће”, која се, како сазнајемо, на последњем јавном надметању појавила као једини учесник.
Поновним покретањем „заробљених” машина и опреме, као и подизањем нових или проширивањем старих сушара, значајно ће се проширити прерађивачки капацитети на општинској територији. То би требало, како се овде очекује, да допринесе и отварању нових радних места, макар сезонских у почетку, док се не стекну услови за рад преко целе године.

Scroll To Top