ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / Заштита географског порекла суве шљиве
Заштита географског порекла суве шљиве

Заштита географског порекла суве шљиве

Досадашња ангажованост локалне самоуправе Осечине на пружању помоћи овдашњим произвођачима и прерађивачима шљива да се створе услови и обезбеди заштита географског порекла за суве шљиве из овог краја добила је значајну подршку и од стране Сектора за аграрну политику Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. То су прошлог уторка, на састанку у Осечини, потврдили представници овог Министарства Бранислав Ракетић, председник, и Снежана Кумбарић, члан радне групе за квалитет хране.

– Потребно је да произвођачи из ове средине ураде спецификацију производње и да сами у томе виде и пронађу свој интерес. Свако ко се бави производњом и сушењем шљива мора да буде овлашћени произвођач, што му омогућава да користи назив, али га и обавезује да поштује сва прописана и договорена правила – рекао је Ракетић, истичући и оцењујући да је Осечина већ доста урадила на афирмацији својих брендова путем досадашњих сајмова шљива и да јој је сада потребан корак више.

Милан Симић, заменик председника Општине, подсетио је да општинска Стратегија развоја Осечине предвиђа да ова заједница до 2020. године има развијену пољопривредну производњу, добро организован откуп, удружене пољопривредне произвођаче и брендиране производе са заштићеним географским пореклом, од којих су на првом месту управо – суве шљиве.

– Пред свима нама је одговоран и ни мало лак посао да након формирања радне групе, приступимо изради елабората и дефинисања стандарда. Убеђан сам да би заштитом географског порекла за суве шљиве из Подгорине, за које одавнина постоји тврдња да баш овде имају специфичну арому и посебан укус, овај наш производ могао да рачуна на много више купаца, али и на бољу цену на тржишту – сматра Симић.

Scroll To Top