ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / НОВЕ НЕПОГОДЕ: Река Пецка покидала електро мрежу
НОВЕ НЕПОГОДЕ: Река Пецка покидала електро мрежу

НОВЕ НЕПОГОДЕ: Река Пецка покидала електро мрежу

После нових падавина и неколико топлијих дана прошле седмице дошло је до отапања снега са западних обронака Соколских планина и бујања водотока. Река Пецка на свом путу до ушћа у Јадар низводно од Осечине, на више места изашла из свог корита и причинила доста штете. Овог пута, поред њива, које се после сваког налета  бујице осетно смањују, односно увек угрожене саобраћајне инфраструктуре (мостова и путева), највише је страдала електрична мрежа . У већем броју села долазило је до вишечасовних прекида у снабдевању са струјом.

Милана Симић, заменик председника Општине, и Миодраг Нинић, руководиоца пословнице Електродистрибуције Ваљево у Осечини, који су заједно посетили најугроженије делове општине, најгора је ситуација у Баставу и Гуњацима. У непосредној близини државног пута за Љубовију река је меандрирала и променила ток, а бујица опколила и оборила неколико бетонских стубова и више дрвених бандера.

-Успели смо у кратком року да повежемо покидана поља и донекле нормализујемо снабдевање корисника струјом. Поједини мештани нису дозволили да у њиховим парцелама поставимо нове стубове док им држава не врати однету ораницу са њихових поплављених парцела, тако да смо неке бандере само  привремено усправили и „посадили” у меандрираном речном кориту. У Гуњацима, на мосту за засеок Тодориће, морали смо привремено да један стуб причврстимо за конструкцију моста– каже Нинић.

Поплавни талас на сву срећу није дуго трајао и ниво реке је брзо спласнуо, али ће за отклањање последица, засигурно, бити потребно још доста времена и средстава .

-Тражићемо помоћ од Републике и ангажовати се око враћања реке у њено корито, али и око изналажења трајнијих решења у овом делу општине – истиче  Симић.

Scroll To Top