ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ВРЕМЕНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ: Поново, па – опет
ВРЕМЕНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ: Поново, па – опет

ВРЕМЕНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ: Поново, па – опет

У ноћи између уторка и среде, 31. марта и 1. аптила, уследила је још једна „монсунска” киша на територији општине, која је била праћена снажним ударима ветра. Има изваљених или поломљених стабала, оштећених кровова, покидане електричне мреже …

Саобраћај преко моста у Комирићу, који је озбиљно „начет” пре годину дана, постао је крајње ризичан. Јадар се још једанпут излио код ушћа Пецке код Осечине, а готово све њиве у равници у рађевском делу општине до Завлаке и даље налазе се под водом. Поплављено је на десетине хектара и угрожена једна кућа у Комирићу. Снажна бујица носила је чак и бандере, затим крупно дрвеће, веће количнине разног материјала.

-Пут Ваљево-Лозница је проходан, али је у раним јутарњим часовима вода прекрила једну коловозну траку на стандардно слабој тачки у Комирићу. И у Плушцу, недалеко од ресторана „Код Муње”, једна трака је неко време била непроходна због активирања клизишта, али су радници Предузећа за путеве брзо реаговали и предузели мере да се коловоз очисти, а саобрачај нормализује, – јавио нам је општински инспектор Жељко Андрић, члан Штаба за ванредне прилике општине Осечина.

Он нам још каже да је на више места дуж регионалног пута Осечина – Љубовија дошло до појаве одрона и обрушавања већих количина земљишта на саобраћајницу, што ће Предузеће за путеве настојати да очисти у што краћем року. Река Пецка  наставила је да њиве и приближава се стамбеним и економским објектима, као што је то случај у Баставу код сеоске кафане „Мрсак” и оближњих кућа.

Meandri-Pecka-u-BastavuСве је слично било и минулог викенда када су сви подгорски водотоци по ко зна који пут у последњих годину дана набујали до забрињавајућих размера, а највећи од њих – Јадар се и излио на неколико места. У Драгијевици је поплављена једна каменорезачка радња. Угрожен је мост за засеок Бабиће у селу Осечини, затим државни пут Ваљево – Лозница и то на више места од уласка у ову општину, посебно на периферним деловима Осечине, затим у насељу Пољане у Плушцу, па све до изласка из овог атара у Комирићу, где је на традиционалној слабој тачки вода стигла до средишне „беле” линије на магистрали…

Једнако неугодно било је и у околини Пецке. Тамо је због влажног коловоза, повишеног водостоја и покретања клизишта био отежан саобраћај на важним путним правцима ка Љубовији, али и Ваљеву (преко Причевића), док је на северној страни општине због поплаве у Доњем Црниљеву и Шабачкој Каменици у прекиду био саобраћај према Коцељеви, односно Шапцу.

 Широм општине у опасности су се нашла и нека домаћинства до чијих дворишта је вода стигла, али је у суботу поподне киша срећом стала и водостај брзо приметно опао. Ипак, трагови најновије непогоде овог пута највише су остали на најплоднијим ораницама у равницама поред подгорских река. Због велике влажности земљишта од раније и високог водостаја у коритима, површинске воде нису имале где. Натопиле су водом као ђачке сунђере засејане или за пролећну сетву (не)припремљене њиве тако да је до даљнег одложен најважнији сезонски пољопривредни посао у овом крају.

Scroll To Top