VESTI:
Početna / vesti / privreda / PRIPREME ZA 9. SAJAM ŠLJIVA: Pola hale već „planulo”
PRIPREME ZA 9. SAJAM ŠLJIVA: Pola hale već „planulo”

PRIPREME ZA 9. SAJAM ŠLJIVA: Pola hale već „planulo”

Međunarodni tradicionalni, 9. po redu Sajam šljiva u Osečini, koji će se održati se od 29. do 31. avgusta, odvijaće se po ustaljenoj programskoj šemi, ali nešto većim akcenatom biti stavljen na poslovni u odnosu na festivalski deo. U svim segmentima gde je to moguće planiraju se uštede, a razlog su umanjene donacije iz Republike i manjak sredstava u budžetu, koja su ove godine prvenstveno neophodna za saniranje posledica poplava i aktiviranja klizišta.
– Uprkos tome, svi delovi proverenog programskog „kostura” biće u organizacionom smislu kvalitetno pokriveni sa valjanim sadržajima tako da niko od onih koji se poslednjeg vikenda u avgustu mesecu budu zatekli u Osečini neće zbog toga zažaliti – poručio je javnosti Nenad Stevanovič, predsednik Opštine Osečina posle sastanka Organizacionog odbora Sajma šljiva, održanog prošlog ponedeljka.
Organizatori očekuju da će ova značajna privredno -turistička i kulturno – umetnička manifestacija ponovo okupiti bar stotinak najboljih proizvođača šljiva iz ove i susednih opština, kao i preko 200 izlagača čija delatnost je povezana sa proizvodnjom, preradom i plasmanom šljiva i drugog voća, ali i sa poljoprivredom u širem smislu, kao i turizmom, i to iz čitavog regiona, cele Srbije, Kolubarskog, Mačvanskog i Zlatiborskog okruga i, naravno, sa opštinske teritorije.
– Privrednici iz prijateljskih opština i kompanija iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, zatim Crne Gore, Makedonije, Češke i Rumunije, već su najvili svoj dolazak i učešće na Sajmu, koji će zahvaljujući njima i ovog puta imati međunarodni karakter. To isto učinili su i drugi brojni domaći stalni učesnici, ali i nekoliko novih, tako da je već sada polovina izlagačkih mesta u sportskoj hali i oko nje – rezervisana! – obavestili su nas Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina” i Miodrag Stanišić, koordinator Kancelatije za lokalni ekonomski razvoj.
Po njihovim rečima, ni ovog puta neće izostati edukativni skupovi na kojima će se čuti najvažnije naučne i stručne novosti u vezi sa ovom oblašću, zatim vredne nagrade za najbolje proizvođače i izlagače, onda umetničke izložbe i defile gradskim ulicama, kao i muzički koncerti, ali, najverovatnije, bez uobičajenog i skupog vatrometa i sa nešto manje ostalog glamura…

Scroll To Top