ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / ПРОЈЕКАТ „МОЈА ОСЕЧИНА”:Идеја за сва времена
ПРОЈЕКАТ „МОЈА ОСЕЧИНА”:Идеја за сва времена

ПРОЈЕКАТ „МОЈА ОСЕЧИНА”:Идеја за сва времена

Ако не цениш своје онда то твоје ни други неће ценити – једна је од полазних компоненти концепта пројекта „Моја Осечина”, који је рођен пре десетак година и чије се основне идеје од тада развијају највише путем препознавања и проналажења сопствених вредности, затим кроз њихово допуњавање и усавршавање, представљање и истицање, неговање и чување. О томе су двојица од покретача и твораца овог пројекта мр Ђорђе Станојевић, академских сликар и професор француског језика Милан Симић, актуелни заменик председника Општине, прошлог петка детаљније упознали групу младих интелектуалаца из ове средине.

– Ми смо једна микросредина која сама себе може да спасе уколико буде сложна и – образована! Јуче и данас, али и сутра, кроз Сајам шљива, по којем је Осечина већ постала надалеко позната и чувена, представили смо и промовишемо нашу „златну жицу”, од Бога дату шљиву, у нашем случају „пожегачу” или „маџарку”, која није овде настала али се овде најбоље одржала. Њена егзотика, аутохтоност, укус и непоновљива арома могу да буду наш ослонац и у будућности, односно део наше идеје и пројекта за сва времена – рекао је Станојевић.

Младе стручњаке, које се налазе на почетку радне каријере или пред првим запослењем, у надахнутим, конструктивним и занимљивим излагањима Станојевић и Симић охрабрили су да у наставак живота уђу са што већим поверењем у сопствене снаге, затим у креативности које им се отварају, али и у расположиве потенцијале које има и које им нуди средина из које потичу.

Милан Симић је искористио прилику да заинтересоване академце упозна са делом од свега оног што је у протеклом периоду паралелно урађено на више фронтова, почев од дефинисања идентитета општине и читавог краја па до завршних потеза у настојањима да се за овдашње брендове обезбеди заштита географског порекла и да се ускоро реализује важан пројекат – подизање и отварање првог српског Музеја шљиве, чије би постојање продужило трајање Сајма на свих 365 дана у години.

Scroll To Top