ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / Седница штаба за ванредне ситуације
Седница штаба за ванредне ситуације

Седница штаба за ванредне ситуације

Без обзира што су бројчани показатељи када је реч о пожарима н подручји општине Осечина знатно повољнији ове године него лане, а слична је ситуација и када су у питању поплаве и одбрана од града, Штаб за ванредне ситуације општине Осечина прошле седмице детаљно је анализирао стање организације и спровођења превентивних и оперативних мера заштите од пожара, односно заштите простора, инфраструктуре и објеката од значаја за предузимање мера и извршавања задатака заштите и спасавања.

Бројке кажу да је Ватрогасно спасилачка јединица из Осечине ове године гасила је 22 пожара, од којих је 15 било на отвореном простору. На грађевинским објектима нежељеном ватром било је захваћено 240, а спашено 60 метара квадратних. Благовременим и успешним интервенцијама на 46,5 хектара шума од „вреле” стихије одбрањено је 26,7 хектара. Укупни број пожара на целој општинској територији смањен је за 46 одсто у односу на исти период у претходној години…

На седници Штаба констатовано је да је превентивно деловање најјефтиније, најбоље и најефикасније средство одбране од нежељених појава. Истовремено, евидентирани су и најозбиљнији проблеми, чијим би елиминисањем или осетнијим ублажавањем заштита била подигнута на још виши ниво. То су, на првом месту, технолошка застарелост средстава за излазак на терен ради интервенција, а затим неповољна конфигурација општинског подручја и неприступачност до појединих делова, засеока, објеката и површина, због лоше саобраћајне инфраструктуре.

Са задовољством је закључено да је сарадња између Министарства унутрашњих послова и његових организационих јединица у општини са локалном самоуправом до сада увек била веома добра, а да би у наредном периоду кроз реализацију заједничког пројекта требало да резултира набавком новог ватрогасног возила, највероватније, преко Јавног комуналног предузећа „Осечина”. Изградња, реконстрикција и одржавање локалних путева стални је задатак локалне заједнице.

На дневном реду седнице Штаба била је и информација о стању система одбране од града на територији Радарског центра „Ваљево”. Истакнуто је да је у досадашњем делу године противградне одбране имала 23 дана са дејством на подручју ове општине, као и то да су све овдашње противградне станице у пуној функцији, осим оне у Комирићу која уопше не ради. Наглашено је и то да се већина станица налази у стању које захтева одређене грађевинске интервенције. Осим у појединим деловима неколицине села, ове сезоне није било већих штета од градоносних облака.

 Похвала за ватрогасце – спасиоце

– Изузетно сам задовољан радом, ангажовањем и односом према послу свих припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Осечини. Кад год је било потребно давали су све од себе да се спаси све што се спасти може. У више наврата ишли су као испомоћ на гашење великих пожара ван територије наше општине, као што је то био случај на Тари, Прибоју на Лиму…-каже Владан Станић, командир ватрогасаца – спасиоца из Осечине.

Scroll To Top