ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ПАНТЕЛИЋИ: „Златна буклија” за „Свекрвино наслеђе”
ПАНТЕЛИЋИ: „Златна буклија” за „Свекрвино наслеђе”

ПАНТЕЛИЋИ: „Златна буклија” за „Свекрвино наслеђе”

Вредни филмски ствараоци – аматери Добривоје и Добрила Пантелић из Доњих Брезовица код Крупња, освојили су прву награду на шестом фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани за кратки документарац „Свекрвино наслеђе“. Филм је освојио признање у категорији етнолошког филма, на тему народне традиције.
– У центру пажње овог филма је млада жена из западне Србије, која је, поштујући обичаје српског живља на Косову одакле јој је супруг, прихватила наслеђе од свекрве у виду 40 тканих кецеља. Сваку од тих кецеља она носи за одређене празнике и у пригодним приликама – каже Добривоје Пантелић.
Фестивал „Златна буклија“ одржан је од 27. до 29. априла, а у конкуренцији за 20 награда у различитим категоријама било је 76 документарних и етнолошких филмова.
Своје прве документарне и етнолошке записе Пантелићи су направили још пре тридесетак година. Неуморно су бележили на филмску траку народне обичаје из свог ширег завичаја, којем осим Рађевине припадају и Подгорина, Јадар, Подриње и Азбуковица. До сада су снимили су око 80 филмова за које су добили низ значајних признања на бројним домаћим и међународним фестивалима етнолошког филма.
Југословенска кинотека је пре неколико година од Пантелића откупила 400 сати сировог снимљеног материјала који се чува као трајно добро, а они су једини аматери који су добитници плакете Југословенске кинотеке за допринос у развоју југословенског филма.

Scroll To Top