ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / ПРЕМИЈЕРА „Нa кућном прагу”
ПРЕМИЈЕРА „Нa кућном прагу”

ПРЕМИЈЕРА „Нa кућном прагу”

Старење и пропадање српских села, понеки повратак кући оних који су под бременом животних (не)прилика ипак смогли снаге да признају да су погрешили што су уопште и одлазили, као и последњи трзаји наде да се живот на вековном огњишту може обновити и продужити, тематика је новог документарно-играног етнолошког филма Добривоја и Добриле Пантелић под називом „На кућном прагу”.

Премијера овог филма, који је привукао велико интересовање и побудио прегршт емоција код бројне публике у Осечини, одржана је прошле недеље у спортској хали, која је била испуњена до последњег места. Пројекција је реализована у оквиру јубиларног десетог традиционалног путујећег фестивала филмова ових аутора „Младенци 2014”. Нови филм, осим публике у Осечини, ових дана имали су прилику да виде и гледаоци у Лозници, затим Малом Зворнику, Љубовији, Шапцу и Крупњу.

– Добривоје и Добрила Пантелић често су до сада поједине кадрове за своје филмове снимали на територији општине Осечина. У њима су учешће редовно узимали глумци аматери и статиста са ових простора. Овде су не ретко црпели инспирацију или користили тема за своје филмско стваралаштво. С тога их не доживљавамо као комшије или госте, који су дошли да прикажу део свог репертоара и оду, него и као домаћине, који на свој начин доприносе развоју културе и очувању наше богате културне баштине и сваке године се враћају да то изнова чине – рекао је Ненад Стевановић, председник Општине, који је заједно са протојерејом-стврофором Раденком Андрићем, намесником Подгорског архијерејског намесништва, у име ове заједнице поздравио ауторе и учеснике у реализацији овог филма.

Већ афирмисани и на бројним филмским ревијама награђивани документаристи из Доњих Брезовица у крупањској општини, под мотом „Да се прошлост не заборави, да будућност памти” у својој неуморној продукцији од око 150 филмова, са доста успеха и умећа на филмској траци стрпљиво су забележили и сачували успомене из Рађевине, Подгорине, Јадра, Подриња и Азбуковице на обичаје, људе и догађаје из ових крајева у минулим временима.

Фотографија: Актери и аутори филма поздрављају публику на крају пројекције (фото: Д. Савић)

Scroll To Top