ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ВАЉЕВО: ДАН СЕЋАЊА НА ПИЛОТА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА
ВАЉЕВО: ДАН СЕЋАЊА НА ПИЛОТА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА

ВАЉЕВО: ДАН СЕЋАЊА НА ПИЛОТА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА

У Ваљеву је 9. маја обележено 14 година од погибије пилота Миленка Павловића, који је настрадао бранећи небо изнад Ваљева током НАТО бомбардовања 1999. године.Венце на споменик пилоту Миленку Павловића у Ваљеву и на месту пада авиона у селу Бујачићу положили су чланови његове породице, његови ратни другови, представници Града Ваљева, Општине Осечина, Војске Србије, полиције, Српске православне цркве и борачких организација. У културно-уметничком програму учествовали су ученици Музичке школе „Живорад Грбић“, Гимназије и ваљевски основци, а „ мигов” авион у бришићем лету надлетао је градом.

Потпуковник Бране Крњајић, начелник штаба 204. ваздухопловне бригаде, којом је командовао и настрадали пуковник Миленко Павловић, поручио је да његов лик и дело не смеју бити заборављени. “Миленко Павловић је био најбољи међу најбољима”, рекао је Крњајић.

– Пилоти као што је био Павловић су веома ретки. Имао је посебну харизму и свима нама је био прави пример професионалности. И данас када се поведу разговори о професионализму у Војсци, а посебно у летачкој професији, врло често се спомиње његово име, јер Павловић је био посебна личност за све нас. Ми смо врло поносни на њега и настојаћемо да се оно што је урадио за српски народ, никада не заборави – поручио је начелник штаба 204. ваздухопловне бригаде.

Потпуковник Миленко Павловић је био пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. током НАТО бомбардовања СРЈ. Пуковник Павловић рођен је у Горњем Црниљеву код Осечине, а 28. априла, на традиционалном меморијалном скупу у wеговом родном месту када је породици пилота пуковника Миленка Павловића уручено високо одликовање – Златна летачка значка – Ненад Стевановић, председник општине Осечина, поручио је да је крајње време да се овом браниоцу српског неба постхумно додели орден народног хероја.

 

 

Scroll To Top