ВЕСТИ:
Почетна / вести / скупштина / Oдржана VI седница Скупштине општине
Oдржана VI седница Скупштине општине

Oдржана VI седница Скупштине општине

Трагични догађај који се одиграо у првој половини априла, када је дошло до извршења кривичног дела, које се, по оцени полиције, третира као „тешко убиство над млађим пунолетним лицем од стране два осумњичена припадника, такође, млађе популације” само је појединачни случај и не може бити показатељ за укупну слику о безбедности, као и јавном реду и миру на подручју општине Осечина. То је наведено у информацији општинског Савета за безбедност о стању у овој области у прошлој и прва три и по месеца ове године, која је након детаљног разматрања усвојена прошлог петка на шестој редовној седници локалног парламента.

Ипак, овом приликом је истакнуто да су у извештајном периоду у области привредног криминала извршена кривична дела: злоупотреба службеног положаја, фалсификовање службене исправе и преваре, које су од стране овдашње Полицијске станице, у сарадњи са кримининалистичком полицијом Управе Ваљево, процесуирана. Број кривичних дела из општег криминалитета у односу на претходну годину смањен је за 21,4 одсто. Није запажено организовање малолетника ради вршења кривичних дела, али је било случајева насиља у породици и прекршаја јавног реда и мира у кругу породице, чији су вршиоци мушкарци старости од 30 до 60 година, а жртве жене, деца и други чланови породице.

Како је наведено у поменутом документу, прошле године било је 72, а ове још 10 прекршаја у јавног реда и мира, тако да се и у овој области бележи тренд смањивања. Највећи број прекршиоца су пунолетна лица, скоро сваки други је „повратник” и прекршаји се најчешће чине под дејством алкохола. Међутим, чињенице да се у скоро свим елементима безбедности бележи пад броја кршења закона, као и то да између полиције и пореске и тржишне инспекције, затим правосудних и других државних органа остварена континуирана, квалитетна и конструктивна сарадња, остављају повољнији утисак о укупном стању у овим областима од оног који би се могао стећи на само на основу бројки или трагичног априлског инцидента са смртним исходом по један млади живот.

Скупштина је овом приликом усвојила завршни рачун буџета за 2012. годину, чији укупно остварени текући приходи и примања са пренетим неутрошеним средствима износе 323 милиона динара, укупни расходи и издаци из прихода, примања и неутрошених средстава – 318, 4 милиона, а разлика 4.6 милиона динара.

Прихваћен је предлог за приступање оснивању регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, затим донета Одлука о оснивању Регионалне стамбене загенције за социјално становање и развојне пројекте (заједно са градом Ваљевом и општинама Мионица, Уб, Љиг, Лајковац, Коцељева, Љубовија и Крупањ) и подржана иницијатива за формирање Окружне службе хитне медицинске помоћи. Усвојени су извештаји о раду у прошлој, односно програми рада за ову годину: Народне библиотеке, Спортског центра, Дома здравља, Црвеног крста Осечина, онда Центра за социјални рад „Напредак” и Међуопштинског историјског архива Ваљево.

Одлуке са шесте седнице Скупштине општине можете прочитати у Службеном гласнику на страни документи.

 

Scroll To Top