ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / Харамбаша Предраг Петровић, полицајац
Харамбаша Предраг  Петровић, полицајац

Харамбаша Предраг Петровић, полицајац

harambasaНови Подгорски харамбаша је Предраг Петровић из Плушца (Пољане), полицајац у ПС Осечина, тренутно на распореду у Љигу. Победнику витешког надметања осам најодважнијих делије из овог краја у пет дисциплина народног вишебоја за престижну титулу, пету по реду, заслужено је припала и кована сабља из ризнице колекционара и рестауратора др Светислава – Шола Станојевића из Осечине, коју дарује општина. Такмичари су одмеравали снаге у скоку у даљ из места, затим у скоку у вис преко пања, бацању камена с рамена, борбама на брвну и надвлачењу клипка. Друго место освојио је Александар Бајић из Остружња, а треће Вељко Николић из Осечине.

На великим народном скупу на саборишту код спомен – топа у Братачићу на коме је обележена годишњица боја који се одиграо у овом селу у Првом српском устанку између устаника и Турака, Ненад Стевановић, председник општине је рекао:

-Српска саборност, то јест заједништво, које је испољено у боју на Братачићу, за генерације које су долазиле је не само добра поука него и наук о томе шта и како ваља чинити када дођу тешка времена и велика искушења. Та идеја заједништва, уз Божју помоћ, резултирала је стварањем модерне српске државе, одиграла пресудну улогу у свим тешкоћама које су наилазиле, што нам је помогло да као народ истрајемо, сачувамо идентитет и своју веру.

Историчар др Горан Васин истакао је велики значај догађаја у овом малом селу на даљи ток устанка. Сестре Христина и Катарина Трифуновић наступиле су са изворним песмама, песник Милан Ивановић је говорио поему о боју на Братачићу, позоришна трупа Културно-уметничког друштва „Вук Караџић” из Лознице извела је пригодан рецитал, гуслар Милован Ђуричић на свој начин подсетио је на некадашња времена, а млађи састав фолклорног ансамбла КУД „Крушик-Пластика” из Осечине представио се са неколико занимљивих кореографија из свог репертоара.

Успешни организатори седмог Сабора код топа у Братачићу били су Туристичка организација „Подгорина” и Удружења грађана „Братачић 1806”.

 

Scroll To Top