VESTI:
Početna / vesti / turizam / Harambaša Predrag Petrović, policajac
Harambaša Predrag  Petrović, policajac

Harambaša Predrag Petrović, policajac

harambasaNovi Podgorski harambaša je Predrag Petrović iz Plušca (Poljane), policajac u PS Osečina, trenutno na rasporedu u Ljigu. Pobedniku viteškog nadmetanja osam najodvažnijih delije iz ovog kraja u pet disciplina narodnog višeboja za prestižnu titulu, petu po redu, zasluženo je pripala i kovana sablja iz riznice kolekcionara i restauratora dr Svetislava – Šola Stanojevića iz Osečine, koju daruje opština. Takmičari su odmeravali snage u skoku u dalj iz mesta, zatim u skoku u vis preko panja, bacanju kamena s ramena, borbama na brvnu i nadvlačenju klipka. Drugo mesto osvojio je Aleksandar Bajić iz Ostružnja, a treće Veljko Nikolić iz Osečine.

Na velikim narodnom skupu na saborištu kod spomen – topa u Bratačiću na kome je obeležena godišnjica boja koji se odigrao u ovom selu u Prvom srpskom ustanku između ustanika i Turaka, Nenad Stevanović, predsednik opštine je rekao:

-Srpska sabornost, to jest zajedništvo, koje je ispoljeno u boju na Bratačiću, za generacije koje su dolazile je ne samo dobra pouka nego i nauk o tome šta i kako valja činiti kada dođu teška vremena i velika iskušenja. Ta ideja zajedništva, uz Božju pomoć, rezultirala je stvaranjem moderne srpske države, odigrala presudnu ulogu u svim teškoćama koje su nailazile, što nam je pomoglo da kao narod istrajemo, sačuvamo identitet i svoju veru.

Istoričar dr Goran Vasin istakao je veliki značaj događaja u ovom malom selu na dalji tok ustanka. Sestre Hristina i Katarina Trifunović nastupile su sa izvornim pesmama, pesnik Milan Ivanović je govorio poemu o boju na Bratačiću, pozorišna trupa Kulturno-umetničkog društva „Vuk Karadžić” iz Loznice izvela je prigodan recital, guslar Milovan Đuričić na svoj način podsetio je na nekadašnja vremena, a mlađi sastav folklornog ansambla KUD „Krušik-Plastika” iz Osečine predstavio se sa nekoliko zanimljivih koreografija iz svog repertoara.

Uspešni organizatori sedmog Sabora kod topa u Bratačiću bili su Turistička organizacija „Podgorina” i Udruženja građana „Bratačić 1806”.

 

Scroll To Top