VESTI:
Početna / vesti / turizam / OBELEŽENO 180 GODINA TEŠMANOVOG KONAKA U BASTAVU
OBELEŽENO 180 GODINA TEŠMANOVOG KONAKA U BASTAVU

OBELEŽENO 180 GODINA TEŠMANOVOG KONAKA U BASTAVU

U autentičnom ambijentu dobrostojećeg srpskog zadružnog domaćinstva iz prve polovine 19. veka, u Tešmanovom konaku u Bastavu, prigodnim programom, 9. Avgusta, obeleženo je 180  godina od izgradnje ovog jedinstvenog kompleksa zgrada, koji 1962. Proglašen za spomenik kulture, a 1983. godine kategorisan kao kulturno dobro od velikog značaja.

U kraćem scenskom prikazu u kulturno-umetničkom delu, lokalna glumačka ekipa, u režiji Gordane Gladović, dočarala je nekoliko detalja iz života naprednog meštanina Teodora – Tešmana Soldatovića, ustanika, trgovca i uspešnog izvoznika suvih šljiva i svinja iz Kneževine Srbije. U programu posvećenom ovom izuzetnom čoveku, koji je bio i poslanik, načelnik Rađevskog i Podrinjskog okruga u vreme Miloša Obrenovića,  još su učestvovali gajdaš Mijo Senić, duet vokalnih solistikinja i folklorni ansambli kulturno-umetničkih društava iz Osečine i Pecke pod vođstvom koreografa Dragomana Medulovića-Proke.

– Za naš kraj je značajno da je Tešman Soldatović ovde prvi put doneo tehnologiju sušenja šljiva. I danas postoji pušnica iz tog vremena. Naučio je mnoge ljude kako da šljivu osuše i postignu veću cenu. Povezujući ovom prilikom juče i danas sa sutra, važno je da se podsetimo i njegovog doprinosa u podizanju ovdašnje i srpske ekonomije – rekao je Milan Simić, zamenik predsednika Opštine Osečina.

Okrugli sto: Šljiva ima perspektivu

U jednoj od zgrada Tešmanovog konaka održan je zanimljiv „okrugli sto” na temu: „Perspektive razvoja šljivarstva u Srbiji i u Osečini”. Učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Regionalne privredne komore Valjevo, Udruženja „Tradicija Podgorine”, u kojem su četiri firme iz Osečine, trgovinskog lanca „Europrom” i „Agranele” iz Valjeva, najvećeg srpskog izvoznika suvih šljiva.

-Nismo ni očekivali da za par sati rada rešimo sve probleme šljivarstva u Srbiji i na teritoriji opštine Osečina. Govorili smo o najznačajnijim pitanjama u ovoj oblasti i došli do predloga lokalnoj samoupravi kako da na svom području unapredi ovu oblast. Naravno, bilo je i zahteva prema državi, ali kako na to ne možemo mnogo da utičemo, najviše pažnje posvećeno je pitanjima šta na tom planu može da uradi lokalna zajednica – izjavio je Aleksandar Jovanović, stručni saradnik Regionalne privredne komore Valjevo zadužen za upravljanje projektima.

On je dodao da je ovo bio odličan sastanak i da je održan u pravi čas, s obzirom da je opština Osečina, kao jedna od prvih u Srbiji, u fazi izrade dugoročne strategije razvoja poljoprivrede.

-Kada je u pitanju šljivarstvo čuli smo neke potvrđene i neke nove ideje. Osečina je čak i u svetskim razmerama poznata po impozantnim podacima o broju stabala po glavi stanovnika, ali je proizvodnja šljiva i dalje nedovoljna i valjalo bi je povećati i to ne samo putem proširivanja površina pod zasadom već intenziviranjem proizvodnje, kako svežih i suvih šljiva i rakije, tako i ostalih gotovih proizvoda od ovog voća – istakao je Jovanović.

Sajam kao promocija šljivarstva

Turistička organizacija „Podgorina”, kao izvršni organizator, ovom prilikom predstavila je program jubilarnog 10. Sajma šljiva, koji se održava od 28. do 30. avgusta. Od predstojećeg skupa u Osečini na kojem će se i ovog puta naći pojedinci i kolektivi čija je delatnost povezana sa šljivarstvom dosta očekuje i lokalna samouprava.

-Inspirisani značajnim ostvarenjima slavnog pretka, koji je uspešno radio i trgovao, baš sa njegovog imanja krećemo u novu promociju ovdašnjeg i srpskog šljivarstva. Mislim da je za ovih desetak godina koliko traje naš Sajam šljiva već dosta toga urađeno. Konkretnih rezultata ima, ali mislim da može još bolje i još više da se učini kada su u pitanju šljiva i sve ono što je od ovog čudesnog voća. Verujem da će predstojeća sajamska manifestacija predstavljati novi veliki iskorak u tom pravcu – kaže Nenad Stevanović, predsednik Opštine.

Scroll To Top