ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / Шири се круг кандидата за Подгорског харамбашу
Шири се круг кандидата за Подгорског харамбашу

Шири се круг кандидата за Подгорског харамбашу

Поред двојице досадашњих Подгорских харамбаша (Милан Младеновић из Бастава два пута и Дејан Цупаћ из Остружња), као и њихових најљућих ривала са претходних такмичења у народном вишебоју, на овогодишњем Сабору у Братачићу за ласкаву титулу и ковану сабљу из ризнице колекционара др Светислава – Шола Станојевића из Осечине, по први пут конкурисаће и неколико делија из овог краја који раније нису учествовали у овом надметању.

Они су на Петровдан, 12. јула, били успешни у квалификацијама, демонстрирајући вештину и спремност које наговештавају велику борбу на Сабору, по традицији заказаном за Илиндан, 2. август, на годишњицу боја на Братачићу између устаника и Турака у Првом српском устанку (1806. године). Туристичка организација „Подгорина” из Осечине, Удружење грађана „Братачић 1806” и месна заједница на саборишту већ обављају припреме за дочек бивших и садашњих мештана, њихових комшија из оближњих села и других посетилаца – поштовалаца дела српских хајдука и љубитеља народног вишебоја.

– Осим такмичења у дисциплинама: скок у даљ и вис из места, затим бацање камена с рамена, надвлачење клипка и борба на брвну, биће приређен богат и разноврстан културно – уметнички програм – најављује Никола Томић, директор ТО „Подгорина”.

 

Scroll To Top