VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / Asfalt ka Rožnju – realizacija davnašnje ideje
Asfalt ka Rožnju – realizacija davnašnje ideje

Asfalt ka Rožnju – realizacija davnašnje ideje

Član Opštinskog veća Slavoljub Tomić podseća da je ideja o izgradnji ovog puta, zatim pretvaranja Rožnja, koji je sa svojih 973 metara nadmorske visine jedna od najviših tačaka opštine Osečina i Sokolskih planina, u važan višenamenski centar, uz uspostavljanje najkraće veze između opština na tromeđi, potekla još pre oko pola veka. Njen autor bio je nadaleko čuveni dr Cvetko Tomić, lekar i rukovodilac Doma zdravlja u Peckoj, koji je u to vreme sa svojim saradnicima afirmisao ovu ustanovu i čitav kraj daleko van opštinskih i republičkih granica.

– Još pre 50 godina se znalo za povoljnu ružu vetrova na Rožnju. Pominje se čak 26 različitih strujanja vazduha. Tu je i kvalitetna izvorska voda, koje ima u izobilju, onda brojni drugi planinski i šumski darovi prirode i lepote… Međutim, sve to nekom, do sada, nije bilo dovoljno. Projekat dr Tomića je na volšeban način davno nestao i od njega se, silom prilika, odustalo. Sada jedinstveno krećemo iznova. Osim puta, u planu je dovođenje struje na planinu, podizanje objekata za odmor i rekreaciju izletnika, lovaca ili rekonvalescenata. Ovde već ima nekoliko desetina urađenih vikendica, a trenutno se gradi još petnaestak. Sve su to „kockice” za mozaik u kome će Rožanj konačno postati ne samo najperspektivnija nego i najznačajnija turistička destinacija u opštini i ovom delu Srbije – kaže Slavoljub Tomić.

Milomir Stanimirović, direktor opštinske Direkcije za izgradnju, koji ove jeseni svakodnevno bio na terenu sa izvođačima radova iz valjevskog „Autotransporta” i lozničkog „Stobeksa”, napominje:

– U narednom periodu nastavak radova na preostalih desetak kilometara do manastira na Rožnju, gde se jedan krak puta odvaja ka četiri kilometra udaljenom manastiru u Soko gradu i dalje prema Ljuboviji, a drugi preko Šljivove do Krupnja, svakako će biti među našim prioritetima, mada imamo obaveza i potreba da gradimo i asfaltiramo puteve i u drugim delovima opštine.

 

Scroll To Top