VESTI:
Početna / vesti / reportaže / SEĆANJE NA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: Od podviga 15 leta
SEĆANJE NA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: Od podviga 15 leta

SEĆANJE NA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: Od podviga 15 leta

U Osečini je u subotu otvorena izložba maketa aviona i održana Svečana akademija u slavu i čast pilota pukovnika Milenka Pavlović. Delegacije Vojske Srbije, Grada Valjeva i Opštine, zajedno sa članovima pilotove porodice, položili su sveže cveće i vence na groblju u Batajnici, gde je sahranjen. Sutradan, u nedelju, u njegovom rodnom selu Gornjem Crniljevu, sveštenstvo Podgorskog arhijerejskog namesništva služilo je parastos Pavloviću i svim vojnicima iz ovog sela, koji su dali svoje živote u oslobodilačkim ratovima Srbije. Venci i cveće položeni su i kraj spomenika u Valjevu, kao i spomen obeležja u selu Bujačiću, gde je pao deo pogođene letelice „miga-29”, za čijim komandama je tada, pre tačno 15 godina, bio u to vreme potpukovnik po činu Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka.
Manifestacija „Dan podviga“ održana je u Osečini. Počela je zanimljivom izložbom maketa aviona iz istorije srpskog i jugoslovenskog vazduhoplovstva, ali i svetske avijacije. Postavku, koja je delo vazduhoplovaca-maketara iz Batajnice, otvorio je Miloš Janković, pomoćnik ministra odbrane u Vladi Republike Srbije.
Potom je usledila prigodna akademija pod nazivom „Plava linija života“, u okviru koje je himnu „Bože pravde” otpevao Slobodan Lazarević, član Gradskog hora iz Valjeva. Učenik Muzičke škole iz Valjeva Momčilo Micić iz Osečine odsvirao je na violinijednu numeru iz do sada stečenog muzičkog obrazovanjana, dok je valjevski glumac Ljubivoje Bube Marković govorio monolog Živojina Mišića. Etno grupa Udruženja Sveti Georgije iz Valjeva izvela je splet prikladnih pesama iz svog repertoara, članovi glumačke sekcije Omladinskog centra iz Valjeva na čelu sa glumicom Angelinom Lukić iz Valjeva izveli su kolaž vojničkog besedništva, a Katarina Lazarević je otpevala pesmu „Plava ptica”. Na kraju je prikazan film „Let u smrt“ u produkciji RTS.
– Vi ste ovde iznedrili, odgajili i vaspitali u duhu patriotizma Milenka Pavlovića, a mi smo imali čast i zadovoljstvo da sa njim radimo, družimo se i od njega učimo. Ovde u Osečini, Valjevu i okolini biće uvek velikih heroja jer ih vi nezaboravljate, poštujete i čuvati uspomene na njih. Budućim generacijama, ipak, želim da Srbiju ne brane puškama i drugim oružjem nego – knjigom! – rekao je brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. lovačko avijacijske brigade Vojske Srbije, koja čuva tradiciju jedinice na čijem čelu je bio pilot Pavlović.
Predsednik Opštine Nenad Stevanović, između ostalog, istakao je:
– Odajući dužnu poštu heroju Milenku Pavloviću, koristim priliku da ovog puta podsetim i pozovem vas da zajedno odamo poštu i drugim junacima iz našeg kraja. Pre svega, braći Gligoriju i Dimitriju Nedić, u čiju slavu smo nedavno obeležili Dan opštine, zatim ostalim ustanicima, onda i učesnicima svih oslobodilačkih ratova Srbije iz ovog kraja. Setimo se kaplara Stepana Vukovića, koji je ispalio prvi hitac u Velikom ratu, dvadesetorice nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, najvećeg priznanja i ostalih Solunaca, kao i narodnog heroja Petronija Jovanovića –Pere Komirićanca i svih boraca za slobodu u Drugom svetskom ratu. Oni su svojim delima, a često i životima, ostavili nadu potomstvu da će davno iznedrene reči Svetog vladike Nikolaja prilikom jednog od svojih dolazaka u ovaj kraj: „Osečina, od zla odsečena”, u budućnosti imati svoj puni smisao i značaj.
Prigodan kulturno-umetnički i sportski program, uprkos kiši i lošim vremenskim uslovima, održan je u nedelju u Gornjem Crniljevu, u prisustvu Milenkovih ratnih drugova, aktivnih vazduhoplovaca i vojnika, koji su dva dana bili gosti Osečine, meštana Pavlovićevog rodnog sela i drugih poštovalaca njegovog lika i dela. Vazduhoplovci su, po tradiciji, izveli dve akcije u okviru kojih su pružili dragocenu pomoć stanovništvu: „Doktor na selu” i „Veterinar na selu”.
U ponedeljak, prvi čas u školama u Osečini i Peckoj i njihovim izdvojenim odeljenjima bio je posvećen Milenku Pavloviću.

Scroll To Top