VESTI:
Početna / istorija / JAVNI ČAS ISTORIJE: „Dva veka Njegoša”
JAVNI ČAS ISTORIJE: „Dva veka Njegoša”

JAVNI ČAS ISTORIJE: „Dva veka Njegoša”

U okviru obeležavanja dvestote godišnjice od rođenja „najprosvećenijeg i najvećeg vladara među pesnicima i najvećeg pesnika među vladarima”, prošlog petka, pred prepunom velikom čitaonicom Biblioteke u Osečini, održan je javni čas istorije pod nazivom „Dva veka Njegoša”.

Skup je otvoren odabranim stihovima iz „Gorskog vijenca”. Zatim su o Njegošu, a istovremeno i o svojoj novoj knjizi „Istorija Srba u Crnoj Gori”, govorili profesori Filozofskog fakulteta iz Novog Sada: Dejan Mikavica, Goran Vasin i Nenad Ninković.

– Petar Drugi Petrović Njegoš bio je ponosan na svoje srpsko poreklo. Živeo je na bazi kosovskog mita koji se prožima i kroz skoro sva njegova dela. Njegov san je bio ujedinjeno srpstvo i on je sve činio kako bi se taj san i ostvario – rekao je Mikavica, izražavajući nadu da su njegove kolege i on, uz korišćenje istorijskih izvora iz više arhiva, zajedno uspeli da u knjizi predstave istoriju jednog prostora srpstva u vremenu koje doseže sve do današnjih dana.

Vasin i Ninković su istakli da je Petar Drugi Petrović Njegoš jedan od retkih velikana u istoriji srpskog naroda. Bio je uspešan i jedan od boljih koje smo ikada imali i to u trostrukoj ulozi: kao poglavar crkve, vladar Crne Gore i pesnik. Krasilo ga je široko obrazovanje, duboka misaonost i kosmološke vizije, istakli su istoričari.

Na kraju korisnog i zanimljivog druženja realizovanog u zajedničkoj organizaciji od strane Muzejskog odeljenja i Narodne biblioteke Osečina, autori su domaćinima poklonili 25 svojih knjiga.

Scroll To Top