ВЕСТИ:
Почетна / вести / инфраструктура / Aсфалт ка Рожњу – реализација давнашње идеје
Aсфалт ка Рожњу – реализација давнашње идеје

Aсфалт ка Рожњу – реализација давнашње идеје

Члан Општинског већа Славољуб Томић подсећа да је идеја о изградњи овог пута, затим претварања Рожња, који је са својих 973 метара надморске висине једна од највиших тачака општине Осечина и Соколских планина, у важан вишенаменски центар, уз успостављање најкраће везе између општина на тромеђи, потекла још пре око пола века. Њен аутор био је надалеко чувени др Цветко Томић, лекар и руководилац Дома здравља у Пецкој, који је у то време са својим сарадницима афирмисао ову установу и читав крај далеко ван општинских и републичких граница.

– Још пре 50 година се знало за повољну ружу ветрова на Рожњу. Помиње се чак 26 различитих струјања ваздуха. Ту је и квалитетна изворска вода, које има у изобиљу, онда бројни други планински и шумски дарови природе и лепоте… Међутим, све то неком, до сада, није било довољно. Пројекат др Томића је на волшебан начин давно нестао и од њега се, силом прилика, одустало. Сада јединствено крећемо изнова. Осим пута, у плану је довођење струје на планину, подизање објеката за одмор и рекреацију излетника, ловаца или реконвалесцената. Овде већ има неколико десетина урађених викендица, а тренутно се гради још петнаестак. Све су то „коцкице” за мозаик у коме ће Рожањ коначно постати не само најперспективнија него и најзначајнија туристичка дестинација у општини и овом делу Србије – каже Славољуб Томић.

Миломир Станимировић, директор општинске Дирекције за изградњу, који ове јесени свакодневно био на терену са извођачима радова из ваљевског „Аутотранспорта” и лозничког „Стобекса”, напомиње:

– У наредном периоду наставак радова на преосталих десетак километара до манастира на Рожњу, где се један крак пута одваја ка четири километра удаљеном манастиру у Соко граду и даље према Љубовији, а други преко Шљивове до Крупња, свакако ће бити међу нашим приоритетима, мада имамо обавеза и потреба да градимо и асфалтирамо путеве и у другим деловима општине.

 

Scroll To Top