ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / РЕПУБЛИЧКА СМОТРА У ВРАЊУ: Фолклор из Пецке међу најбољима
РЕПУБЛИЧКА СМОТРА У ВРАЊУ: Фолклор из Пецке међу најбољима

РЕПУБЛИЧКА СМОТРА У ВРАЊУ: Фолклор из Пецке међу најбољима

После летошењег успеха омладинског састава фолклорног ансамбла Културно-уметничког друштва „Крушик-Пластика” из Осечине у Приликама код Ивањице, велико признање ових дана добили су и сениори фолклора КУД-а „Младост” из Пецке. Они су на традиционалном 42. Сабору народног стваралаштва у Врању успешно представљали  Колубарски округ. Уз пратњу изванредног фрулаша Дарка Ђокића, а под вођством уметничког руководиоца Драгомана Медуловића – Проке, са изворним играма из свог краја, међу више од 350 учесника из свих делова земље, фолклорци из Пецке, по оценама стручњака и публике, не само да су осветлали образ свог места, општине и округа већ су се сврстали и међу најзапаженије извођаче на овом Сабору.

То је два дана по завршетку Сабора, који представља завршну републичку манифестацију изворног народног стваралаштва и традиционалне културе за 2014. годину, у телефонском разговору потврдила Богданка Ђурић, председник стручне комисије Савеза аматера Србије. Она је фолклорцима из Пецке још једанпут честитала на одличном наступуи захвали се за добро одабрене и аутентичне кореографије, од којих јој се посебно допало „Небеско коло”, које је инспирисано сачуваном музичком баштином са овог подручја.

-До сада смо 11 пута учествовали на великим смотрама дечјег фолклора у Краљеву и Ратини, а ово је наше прво учешће на једном од највећих фестивала најбољих сениорских састава у нашој земљи. Веома смо задовољни и поносни бројним похвалама које смо добили – каже Слободан Тодорић, вођа пута, истичући одличну организацију од стране Савеза аматера Србије и домаћини Сабора – локалне самоуправе, Туристичке организације Врања и домаћег КУД „Севдах”.

Сабор народног стваралаштва Србије,  чија је традиција дуга више од четири деценије, а досадашња места одржавања Лесковац, Александровац, Топола и сада Врање, потврдио је реноме најважније и најпрестижније манифестације изворног народног стваралаштва и традиционалне културе у Србији. За фолклорце из Пецке појављивање и заслужени аплаузи у елитном друштву сигурно ће бити важан мотив у даљем раду.

Scroll To Top