ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / СМОТРА ФОЛКЛОРА СА ДВЕ ОБАЛЕ ДРИНЕ: Река која не раздваја него спаја
СМОТРА ФОЛКЛОРА СА ДВЕ ОБАЛЕ ДРИНЕ: Река која не раздваја него спаја

СМОТРА ФОЛКЛОРА СА ДВЕ ОБАЛЕ ДРИНЕ: Река која не раздваја него спаја

На Ивањдан, 7. јула, први пут у Пецкој, одржаће се тардиционална смотра фолклора и изворног народног стваралашта под називом „Потам повам преко Дрине”. Организатор и домаћин ове манифестације је Културно-уметничко друштво „Младост” из Пецке, у сарадњи са месном заједницом ове варошице, Туристичком организацијом „Подгорина” из Осечине и локалном самоуправом ове општине.

Према најавама организатора учесници смотре биће културно-уметничка друштва „Просвјета” из Власенице, „Живојин Вукадиновић” из Медвеђе, „Свети Сава” из Зворника, „Свети Василије Велики из Братунца, „Вила из Фоче” и два домаћа ансамбла – „Крушик-Пластика” из Осечине и „Младост” из Пецке.

Ова манифестација покренута је током деведесетих година прошлог века. Имала је до сада већи број својих успешних издања, али и неколико краћих прекида у организовању. Њен циљ је да кроз демонстрацију лепоте српског фолклора и културне баштине покаже да често хировита река Дрина није симбол раздвајања народа који живе на њеним обалам, већ напротив, уз помоћ многобројних мостова, у које се могу уврстити и културне размене и дружења попут манифестације „Потам повам преко Дрине”, представља и својеврстан симбол спајања свих људи са ових подручја.

Scroll To Top