ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / У Пецкој одржана смотра фолклора са обала Дрине
У Пецкој одржана смотра фолклора са обала Дрине

У Пецкој одржана смотра фолклора са обала Дрине

Ивањдански сабор културно – уметничког стваралаштва друштава и ансамбала из места са две стране хировите реке, под називом „Потам-повам преко Дрине”, окупио је 7. јула у Пецкој шест фолклорних састава: три из Републике Српске, један из централне и два из западне Србије.
Програм је почео свечаним дефилеом преко 250 учесника главном улицом ове варошице. Настављен је полагања венаца и одавањем дужне почасти палим ратницима у Првом светском рату крај споменика у порти цркве у Пецкој. Манифестацију је свечано отварио, испред локалне самоуправе, Милан Симић, заменик председника Општине Осечина.
– Наша општина је озбиљно приступила обележавању јубиларне годишњице Првог светског рата, а у оквиру тог програма је и ова смотра. Јасно је да се крива Дрина не може исправити, али се могу исправити „криве Дрине” у нама, у међама, које је неко некада поставио, а које ваља превазилазити на разне начине, пре свега културом и оваквим сусретањима – рекао је Симић.
Потом се у великом и лепо уређеном црквеном дворишту развило огромно коло, у које су се ухватили гости, домаћини, мештани… А, нешто касније, на импровизованој сцени на спортском терену у школи, у двоипочасовном програму смењивали су се ансамбли културно-уметничких друштава са две стране реке Дрине: „Просвјета” из Власенице, „Свети Сава” из Зворника, „Свети Василије Велики” из Братунца, „Живојин Вукадиновић” из Медвеђе код Трстеника, „Крушик-Пластика” из Осечине и домаћин „Младост” из Пецке. Сви су топло поздрављени и громким аплаузима награђени, баш као и песник Зоран Нинић из Осечине, који је специјално за ову прилику написао и говорио здравицу.
Друштво из Пецке је заједно са Туристичком организацијом „Подгорина” било и организатор ове манифестације, која је, по општој оцени, у потпуности испунила очекивања бројне публике.
Смотра „Потам-повам преко Дрине” установљена је тачно пре 20 година. Имала је до сада већи број својих успешних издања у Осечини, али и неколико година прекида у одржавању. То би са преласком у Пецку, онда ентизијазмом културних радника из ове варошице, уз све приметнију агилност ТО „Подгорина”, убудуће требало да буде превазиђено. Циљ је да се кроз демонстрацију лепоте српског фолклора и културне баштине, као и дружење учесника, бар једанпут годишње покаже да је Дрина одувек била и данас јесте више симбол повезивања народа који живе на њеним обалама него раздвајања.

Scroll To Top