ВЕСТИ:
Почетна / вести / образовање / НОВИ ПЛАН УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ: Осечина није задовољна предлогом
НОВИ ПЛАН УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ: Осечина није задовољна предлогом

НОВИ ПЛАН УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ: Осечина није задовољна предлогом

На радном састанку на Убу са директорима свих средњих школа из Мачванског и Колубарског округа, којем су присуствовали и представници свих 14 локалних самоуправа, усаглашен је предлог Плана уписа ученика у средње школе за школску 2015/2016. годину. Међутим, за разлику од осталих представника општина и градова из два округа, који су се сложили са нацртом Плана, Милан Симић, заменик председника општине Осечина, имао је примедбу на решење Школске управе.

Он је подсетио да је општина Осечина предложила да се у наредној школској години упишу три одељења средње школе, а Школска управа одобрила је само два. Симић је истакао да Осечина неће одустати од свог захтева.

– Ове године имамо 129 ученика завршног разреда и тражили смо три одељења, чак и огледно од 24 ученика. Сматрамо да можемо да упишемо довољан број нових средњошколаца.  Није спорно то што наша држава има намеру да врши рационализацију и штедњу, али лично сматрам да је ово мало дубља борба. Због тога хоћу да укажем на кључне ствари због којих смо упорни у томе, да не спомињем и војни значај, то што се врши депопулација. Наша општина простире се на 319 квадратних километара. Имамо 12.500 становника, од тога 1.500 малолетних, 3.000 пензионера и 1.000  неожењених. Од када средња школа функционише у Осечини, овде се удало и остало преко 20 девојака. Ми хоћемо да зидамо и да обнављамо нашу кућу, а нама је ово један од мотора. Да не спомињем податке о броју и структури корисника социјалне помоћи, као и то да деца која долазе из сиромашних породица неће моћи да иду у друго место да се школују – истакао  је Симић на састанку на Убу, како су пренели медији – интернет новине колубарске.рс и лист „Напред” у свом последњем броју.

Начелница Школске управе Зорица Јоцић одговорила је да је предлог направљен на основу лањских показатеља.

-Прошле године сам у План ставила једно одељење, Осечина је тражила и друго, а онда се укупно уписало само 25 ученика. Било би реално да и ове године смањимо на једно одељење, јер број уписаних је показатељ заинтересованости. Ове године општина је, не знам из којих разлога, предложила три одељења, али с обзиром на то да сада имате 129 ученика и да сте предложили и трогодишња занимања, одлучила сам да то ипак буду два одељења – покушала је да објасни Зорица Јоцић.

Scroll To Top