ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ПОМОЋ ОПШТИНЕ РОДИТЕЉИМА НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ
ПОМОЋ ОПШТИНЕ РОДИТЕЉИМА НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ

ПОМОЋ ОПШТИНЕ РОДИТЕЉИМА НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ

По решењима која се доносе на име мајки ако су држављанке Србије и имају пребивалиште на општинској територији у трајању од најмање шест месеци, односно очева у осталим случајевима, за 46 родитељских парова из општине Осечина који су добили принове у другом полугођу прошле године на малој свечаности у сали Скупштине честитке су и коверте са припадајућим износима уручили су Ненад Стевановић, председник Општине и Златија Миличић, председник локалног парламента.

У овој групи на првом месту је Марија Лазић из Гуњака, која је у 2014. години родила своје седмо по реду дете и по општинској одлуци добила једнократну новчану помоћ у износу од 44.200 динара. Ово право, која се обрачунава на основу висине просечне републичке зараде и додељује два пута годишње, лане је остварило укупно 75 породица, у првој половини 29, а у другој још 46.

Овог пута по 44.200 динара отишло је и у осам домаћинстава која су у другом полугођу добила своје треће дете, односно мајкама: Снежани Јовић и   Светлани Пајковић из Горњег Црниљева, Нени Јевтић и Горици Плавшић из Драгодола, Славица Бојић из Коњица, Драгани Мијаиловић из Плушца, Марији Николић из Осечине и Горици Теодоровић из Лопатња.

Весна Степановић из Сирдије за прво и друго дете добила је по 22.100 динара овог вида општинског подстицаја у борби против пада наталитета и „беле куге”. Износ од 22.100 за друго дете уручен је: Милици Мијаиловић, Јелени Петровић, Јелени Матић и Марији Петровић из Осечине, Маји Петровић из Села Осечине, Весни Ивковић из Скадра, Ивани Јовановић из Туђина, Данијели Мићић из Братачића, Славици Ђорђевић из Плушца, Младенки Ненадовић из Царине и Сањи Николић из Лопатња. Исто толико припало је и родитељима који су добили своје прво дете. На том списку су: Катарина Миловановић из Плушца, Слађана Радосављевић из Пецке, Јасмина Живановић и Снежана Милутиновић из С. Осечине, Биљана Грујић, Маријана Даниловић, Мира Јанчић, Зорица Николић, Ивана Илић Јанчић, Ана Савић, Нада Антонић и Маријана Ђокић из Осечине, Ивана Стевановић и Снежана Грујић из Братачића, Штефанија Павловић Малешевић из Царине, Зоран Даниловић из Белотића, Данијела Милошевић и Златан Антонић из Бастава, Сандра Петровић и Драгана Муратовић из Коњица, Милица Миловановић и Ивана Петровић из Остружња, Горица Теодоровић и Ивана Стојчић из Лопатња, Здравко Ђермановић из Скадра и Горан Нешковић из Драгодола. Међу њима су и три породице са породиљама које још нису стекле српско држављанство, а у питању су две Албанке и једна држављанка Босне и Херцеговине.

Имајући у виду дугогодишњи пад наталитета на општинској територији, који је само у периоду између два најновија пописа износио забрињавајућих 17 одсто када је реч о смањивању броја становника, подаци из ранијих година о кретањима у овој области увек су актуелни и занимљиви. По њима, у 2010. године право на ову врсту општинске помоћи остварило 60, наредне године само 56, затим 2012. охрабрујућих 86, а 2013. та бројка се зауставила на оптимистичкој цифри од 89 новорођених беба.

Scroll To Top