VESTI:
Početna / vesti / obrazovanje / NOVI PLAN UPISA U SREDNJE ŠKOLE: Osečina nije zadovoljna predlogom
NOVI PLAN UPISA U SREDNJE ŠKOLE: Osečina nije zadovoljna predlogom

NOVI PLAN UPISA U SREDNJE ŠKOLE: Osečina nije zadovoljna predlogom

Na radnom sastanku na Ubu sa direktorima svih srednjih škola iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga, kojem su prisustvovali i predstavnici svih 14 lokalnih samouprava, usaglašen je predlog Plana upisa učenika u srednje škole za školsku 2015/2016. godinu. Međutim, za razliku od ostalih predstavnika opština i gradova iz dva okruga, koji su se složili sa nacrtom Plana, Milan Simić, zamenik predsednika opštine Osečina, imao je primedbu na rešenje Školske uprave.

On je podsetio da je opština Osečina predložila da se u narednoj školskoj godini upišu tri odeljenja srednje škole, a Školska uprava odobrila je samo dva. Simić je istakao da Osečina neće odustati od svog zahteva.

– Ove godine imamo 129 učenika završnog razreda i tražili smo tri odeljenja, čak i ogledno od 24 učenika. Smatramo da možemo da upišemo dovoljan broj novih srednjoškolaca.  Nije sporno to što naša država ima nameru da vrši racionalizaciju i štednju, ali lično smatram da je ovo malo dublja borba. Zbog toga hoću da ukažem na ključne stvari zbog kojih smo uporni u tome, da ne spominjem i vojni značaj, to što se vrši depopulacija. Naša opština prostire se na 319 kvadratnih kilometara. Imamo 12.500 stanovnika, od toga 1.500 maloletnih, 3.000 penzionera i 1.000  neoženjenih. Od kada srednja škola funkcioniše u Osečini, ovde se udalo i ostalo preko 20 devojaka. Mi hoćemo da zidamo i da obnavljamo našu kuću, a nama je ovo jedan od motora. Da ne spominjem podatke o broju i strukturi korisnika socijalne pomoći, kao i to da deca koja dolaze iz siromašnih porodica neće moći da idu u drugo mesto da se školuju – istakao  je Simić na sastanku na Ubu, kako su preneli mediji – internet novine kolubarske.rs i list „Napred” u svom poslednjem broju.

Načelnica Školske uprave Zorica Jocić odgovorila je da je predlog napravljen na osnovu lanjskih pokazatelja.

-Prošle godine sam u Plan stavila jedno odeljenje, Osečina je tražila i drugo, a onda se ukupno upisalo samo 25 učenika. Bilo bi realno da i ove godine smanjimo na jedno odeljenje, jer broj upisanih je pokazatelj zainteresovanosti. Ove godine opština je, ne znam iz kojih razloga, predložila tri odeljenja, ali s obzirom na to da sada imate 129 učenika i da ste predložili i trogodišnja zanimanja, odlučila sam da to ipak budu dva odeljenja – pokušala je da objasni Zorica Jocić.

Scroll To Top