VESTI:
Početna / vesti / obrazovanje / SPOMEN PLOČA NA „GORNJOJ” ŠKOLI: Uspomena na ratnu bolnicu
SPOMEN PLOČA NA „GORNJOJ” ŠKOLI: Uspomena na ratnu bolnicu

SPOMEN PLOČA NA „GORNJOJ” ŠKOLI: Uspomena na ratnu bolnicu

Na staroj školskoj zgradi u Osečini, koju sada koristi Izdvojeno odeljenje srednje Ekonomske škole Valjevo, na Krstovdan, u prisustvu predstavnika javnog života ove lokalne zajednice, svečano je otkrivena i osveštana spomen-ploča kao znak sećanja da se ovde, u toku Prvog svetskog rata, nalazila Vojna bolnica, odnosno njeno Hirurško odeljenje. Tu je ukazivana medicinska pomoć ranjenim i oboleli vojnici i civilima koji su pristizali sa fronta na Ceru, Drini, Mačkovom kamenu, Rožnju…

U svečanom programa nakon osveštenja spomen-ploče od strane sveštenika iz Osečine, prigodne govore održali su Milan Simić, zamenik predsednika Opštine i Svetozar Gačić, rukovodilac Odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini. Oni su podsetili na dane s početka Velikog rata i značajnu ulogu Osečine i lokalnog stanovništva u tim istorijskim događajima.

Spomen ploča je donacija dr Svetislava Stanojevića – Šola iz Osečine, a postavljena je i osveštana na inicijativu Muzejskog odeljenja i u saradnji sa Osnovnom školom „Braća Nedić”. Program je otvorio i završio mladi violinista Nikola Janković. Prvo, himnom Republike Srbije „Bože pravde”, a na kraju izvođenjem „Marša na Drinu”.

Scroll To Top