ВЕСТИ:
Почетна / вести / образовање / Владика Милутин одликовао Граматама школе из Осечине и Пецке
Владика Милутин одликовао Граматама школе из Осечине и Пецке

Владика Милутин одликовао Граматама школе из Осечине и Пецке

У основним школама „Браћа Недић“ и „Војвода Мишић“ из Осечине и Пецке, од повратка веронауке у наставу, сви ђаци похађају верску наставу, што је изузетан успех просветних радника и црквених пастира, утемељен на узајамном поштовању и одличној сарадњи. То је био повод да у данима прославе великих јубилеја – 1700 година од објаве Миланског едикта, два века од рођења Петра II Петровића Његоша и деценије од канонизације Светог Николаја Српског, на предлог Подгорског архијерејског намесника протојереја-ставрофора Раденка Андрића, епископ ваљевск Милутин одликује је својим Aрхијерејским граматама директоре основних школа из Осечине и Пецке, Зорана Петровића и Слободана Тодорића, „за љубав коју граде и негују према веронауци и добру сарадњу са црквом”.

Грамате је владика Милутин лично уручио на пригодној приредби у великој сали Народне библиотеке Осечине, у оквиру које су ученици основних школа „Браћа Недић“ и „Војвода Мишић“ песмом и игроказом дочарали прогањање хришћана у Римском царству, затим објаву Миланског едикта и значај слободе исповедања хришћанства за напредак човечанства кроз векове.

– Проћи кроз Осечину много значи, а свратити још више. Кад год овим крајевима прођем, сетим се речи Владике Николаја „Осечина, од зла одсечена“. Те речи и нас и вас обавезују. Не бих ништа више додао. Деца су лепо све рекла – поручио је Владика Милутин. Владика је школе даривао и „Охридским прологом“, драгоценим делом Светог Владике Николаја Српског, а ученике иконицама Светог Нектарија Егинског, светитеља који помаже деци.

Scroll To Top