ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / Увећано општинско матично стадо оваца
Увећано општинско матично стадо оваца

Увећано општинско матично стадо оваца

Заједничким улагањем локалне самоуправе и овдашњих сточара (по 2,5 милиона из буџета и средстава 40 заинтересованих пољопривредних газдинстава из целе општине) матично стадо оваца на територији Осечине увећано је овог лета за 330 уматичених грла. У сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Ваљево, а по одабиру и уз контролу др Радосава Вујића, на Пештеру су набављене, а затим сточарима испоручене овце расе „праменка – сјенички сој”. То би требало да допринесе не само да се повећа број грла у овдашњим торовима и на пашњацима већ и да се у значајнијој мери побољша расни састав оваца на овом подручју.

– Са 90 грла која смо лане на сличан начин набавили и поделили свима који су испуњавали услове и пожелели да се више посвете овом послу, као и уз преко 200 од раније уматичених оваца племенитих раса, сада на територији наше локалне заједнице располажемо са озбиљним потенцијалом за знатно интензивније бављење овчарством. Из постојећег запата реално је да се још више прошири фонд расних оваца, а у скорије време створе и тржишни вишкови – сматра Љупко Миловановић из Пољопривредне службе Општинске управе Осечина.

Војкан Миловановић из Сирдије, Драгутин Алексић из Остружња, Драган Јовичић из Гуњака и остали сточари очекују да ће са новим квалитетом до кога су дошли у сарадњи са општином убудуће остваривати запаженије резултате у овчарској производњи како од интереса за своја газдинства, тако и за ширу заједницу.

Scroll To Top