ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / Бира се нови Подгорски харамбаша
Бира се нови Подгорски харамбаша

Бира се нови Подгорски харамбаша

Великим народним скупом на саборишту код спомен – топа у Братачићу у петак, 2. августа, уз богат пригодан програм, како најављују организатори из Туристичке организације „Подгорина” и Удружења грађана „Братачић 1806”, биће обележена годишњица боја који се одиграо у овом селу између српских устаника и Турака у Првом српском устанку.

– У 16 часова је парастос погинулима, затим следи обраћање представника локалне самоуправе, као и историчара др Горана Васина. Христина и Катарина Трифуновић наступиће са изворним песмама, позоришна трупа Културно-уметничког друштва „Вук Караџић” из Лознице извешће рецитал, а фолклорни ансамбл КУД „Младост” из Пецке неколико кореографија из свог репертоара – каже Никола Томић, директор ТО „Подгорина”.

У другом делу програма најодважније делије из овог краја надметаће се у пет дисциплина народног вишебоја за пету титулу Подгорског харамбаше и вредан дар општине – ковану сабљу из ризнице колекционара и рестауратора др Светислава – Шола Станојевића из Осечине. Такмичари ће одмерити снаге у скоку у даљ из места, затим у скоку у вис преко пања, бацању камена с рамена, борбама на брвну и надвлачењу клипка.

Scroll To Top