ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / АМАСАДОРКА ЧЕШКЕ У ОСЕЧИНИ: Помоћ од пријатеља и партнера
АМАСАДОРКА ЧЕШКЕ У ОСЕЧИНИ: Помоћ од пријатеља и партнера

АМАСАДОРКА ЧЕШКЕ У ОСЕЧИНИ: Помоћ од пријатеља и партнера

Осечину је, у оквиру обиласка поплављеног подручја у општинама са којима Република Чешка има развијене пријатељске односе, после Ваљева, а пре Лознице, посетила Ивана Хлавсова, амбасадорка у Београду, са својим сарадницима Лубошом Јозом, економским саветником, затим Вероником Сењуковом, конзулом и Властимилом Јаношем, директором компаније ВХС – Моравија, која је у овој општини реализовала донаторски пројекат изградње водоводне мреже за Белотић.
У разговору са општинским руководством на челу са Ненадом Стевановићем, председником Општине, као и приликом обиласка терена, сагледане су последице поплаве, а општини је уручена помоћ у виду средстава за дезинфекцију и пречишћавање воде.
Амбасадорка Хлавсова је подсетила да је Чешка сличне невоље имала 2002. године и да је то разлог више што је овог пута народ из ове пријатељске државе показао велику солидарност према Србији у несрећи која ју је задесила.
– Са Осечином већ имамо одличне пријатељске односе и успешну сарадњу. Овде су реализовани неки пројекати међународне размене и помоћи, а сада нам је жеља да добрим пријатељима и партнерима што више помогнемо у њиховој невољи. Донели смо овог пута само симболичну помоћ, а нашој Влади у Прагу предложићемо да осим новчане и робне помоћи, коју народ Чешке већ увелико прикупља, помогнемо и око набавке дробилице за млевење камена за поправку и изградњу путева, онда путем донације за гориво за механизацију, као и агрегата и исушивача влаге и муља – рекла је Ивана Хлавсова.
Фотографија: Ивана Хлавсова са делегацијом Чешке амбасаде у разговору са руководством локалне самоуптраве Осечине

Scroll To Top