ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА НЕПОГОДА: Киша квари посао
ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА НЕПОГОДА: Киша квари посао

ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА НЕПОГОДА: Киша квари посао

Чишћење дебелих наслага муља из поплављених кућа, изношење покућства, уклањање натопљених подова, обијање влажних зидова и исушивање објеката и ствари – главни је посао којим су ових дана преокупирани мештани са поплављеног подручја. Јавне службе, волонтери и добровољци ангажовани су на успостављању оштећених комуникација: саобраћајних, телефонских, водоводних, електричних, телевизијских… Тек после две недеље од наиласка поплавног таласа, а затим и покретања клизишта, чак у, ваљда, свим деловима општинског седишта прорадили су фиксни телефони и стигао телевизијски сигнал и од појединих оператера који су у целости или делимично дуго били блокирани. Како је тек по селима – то само знају људи који тамо живе.
Три моста још увек нису безбедна за саобраћај. Један од новијих, између Бастава и Братачића на реци Пецкој, одсечен је од обала. На мосту на Јадру у Комирићу (према Белотићу), упркос досадашњем великом уложеном труду, још нема саобраћаја за путничка и теретна возила. Исти случај је и у Лопатњу у близини сушаре. Стихија је однела асфалтирани коловоз на прилазу оштећеном мосту.
– Мештанин Душан Васиљевић је без постављања услова уступио своју парцелу да се проблем реши. Међутим, возила са крупним грађевинским материјалом и даље не могу ни близу да приђу. Поред ових путева, саобраћај је у прекиду или се отежано одвија и на бројним другим правцима, где се још увек појављују одрони. Посебно је проблематично у Скадру, у засеоку Цветковићи, јер су клизишта чак на три места затворила пут – каже Жељко Андрић, општински инспектор за екологију.
У сарадњи са Заводом за јавно здравље из Ваљева чланови Добровољног ватрогасног друштва из Осечине извршили су дезинфекцију поплављеног терена, док послови дезинсекција и дератизација тек предстоје.
Непланираних пољских радова широм општине је на претек. Има земљорадника који по други, неки чак и трећи пут, засејавају своје њиве, али и оних који тек оспособљавају своје парцеле за евентуално сејање нових усева. Међутим, киша и даље омета и отежава опоравак и свима квари посао. Скоро сваког дана налети макар понеки пљусак. Прошлог понедељка кроз Јевтиће у Драгодолу протутњао је и градоносни облак. Дотукао је малину, купину, шљивике. За 50 одсто умањиће род, јавили су у општину резигнирани воћари. Не да би се каквој вајди од надокнаде штете надали већ да макар речима што даље од себе одагнају големи јад што им се ове сезоне до сада накупио…

Scroll To Top