ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ: До октобра нико без крова над главом
МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ: До октобра нико без крова над главом

МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ: До октобра нико без крова над главом

Влада Србије ургентно је одобрила помоћ од пет тона дизел горива за механизацију која је ангажована на рашчишћавању терена. Пољопривредним произвођачима пружиће помоћ око набавке семена житарица са краћом вегетацијом, минереланих ђубрива и заштитних средстава.
-Сви чланови Владе на челу са Александром Вучићем заузели су став да се помогне свим грађанима који су остали без кућа и којима су куће оштећене. Такође, радићемо на томе да се што пре поправе путеви, инфраструктура, све што је порушено, као што је у општини Осечина случај са неколико мостова, који су пукли. До октобра морамо да направимо нове куће свима који су остали без крова над главом, затим мостове који сада нису у функцији и повежемо путеве које су водена стихија, клизишта и одрони испрекидали.
То је прошлог петка у Осечини рекао Велимир Илић, министар у републичкој Влади задужен за ванредне ситуације. Он је у општини разговора са локалним руководством , а затим обишао неколико угрожених тачака широм ове локалне заједнице. Прво се задржао код куће Мирослава Лукића на периферији Осечине, на путу за Коцељеву, онда на мосту на Јадру у Комирићу на путу за Белотић, а успут је стекао увид и у степен упропашћености најплоднијих њива и усева у долинама подгорских водотока.
– Видим да су овде заиста велике штете. Вода је изашла из корита река, које се морају вратити у своје редовне токове. Предстоји чишћење корита, уређење обала, подизање или учвршћивање насипа. Има у овом крају пуно клизишта и што је најтеже доста је уништеног пољопривредног земљишта са нанетим песком, шљунком, камењем, дрвећем или једноставно однетим дебелим слојем хумуса, чиме је, бојим се, нанета трајна штета. Сада предстоји мукотрпан задатак да се земљиште поврати у функцију, очисти и засеје колико је то могуће.
Министар Илић је најавио хитан долазак стручњака који ће брзо проценити коме ће морати да се прави нова кућа и где, као и то има ли смисла вршити поправке на неким оштећеним објектима. Озбиљан и стручан приступ потребан је и када су у потању „начети” мостови и путеви.
– Овде је и раније било проблема са поплавама и посебно клизиштима. У време док сам био министар извршена је санација и видим да сада на тим местима није било проблема, што је најбоља потврда да је стручнан и квалитетано приступа решавању свих отворених питања најбоље решење.

 

Scroll To Top