ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ПОМОЋ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ОД ПОПЛАВА – Обнавља се 25 кућа
ПОМОЋ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ОД ПОПЛАВА –  Обнавља се 25 кућа

ПОМОЋ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ОД ПОПЛАВА – Обнавља се 25 кућа

На територији општине Осечина уз помоћ групе донатора биће обновљено 25 кућа оштећених у мајским непогодама, саопштио је Ненад Стевановић, председник Општине, на конференцији за новинаре, коју су прошлог уторка у Осечини поводом почетка пројекта „Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији”, организовали донатори Arbeiter Samariter Bund, Housing Centar, Иницијатива за развој и сарадњу и Фондација „Ана и Владе Дивац” у сарадњи са локалном самоуправом.

Пројекат, чији је циљ пружање подршке у успостављању нормалних животних услова за породице погођене поплавама, се спроводи у осам општина. Финансиран је средствима Европске уније у оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. Поред Осечине, пројекат у вредности од три милиона евра обезбедиће и један број наугроженијих грађана Ваљева, Шапца, Лознице, Малог Зворника, Љубовије, Бајине Баште и Шида.

– Arbeiter Samariter Bund, заједно са партнерима  Housing Centrom, Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом „Ана и Владе Дивац” обезбедиће куће за 200 породица, односно обнову 170 и изградњу 30 нових стамбених јединица, уз намештај и кућне апарате. Ове четири организације омогућиће пољопривредним газдинствима и малим и средњим предузећима реконструкцију 34 општећена објекта, као и доделу 100 грантова за поновно покретање бизниса – рекао је Mauro Mascioli, координатор пројекта.

Урош Делић, испред Фондације „Ана и Владе Дивац” је истакао:

– Фондација Дивац усмерена је на економску компоненту пројекта, чији је циљ да пружи подршку погођеним породицама, које су кроз губитак стоке, хране за стоку и планираних усева изгубиле своје основне приходе. Пројекат осим овог потпомаже и мала и средња предузећа, која ће добити могућност да поново успешно послују.

Председник Општине Осечина Ненад Стевановић искористио је ову прилику да се у име локалне самоуправе, а посебно у име 25 домаћинстава чије би куће требало да буду обновљене пре почетка зиме, захвали донаторима на разумевању, помоћи и подршци коју пружају најугроженијим грађанима ове и других српских општина.

Била је ово прилика да се истакне и то да програм помоћи поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира ЕУ из претприступних фондова IPA. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине, које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације HELP и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Scroll To Top