ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Три куће срушене, а око 500 поплављено
ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Три куће срушене, а око 500 поплављено

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Три куће срушене, а око 500 поплављено

Уз једино охрабрујуће констатације да у великој несрећи није било људских жртава и да је на много места показана изузетна људска солидарност, Штаб за ванредне ситуације општине Осечина у понедељак је евидентирао приспеле информације о стању на терену, а затим сву пажњу усмерио на текуће и предстојеће активности везане за превазилажење незавидног стања у већем делу општине.
Клизишта, а како сазнајемо има их преко стотину у целој општини, најтеже су погодила три куће, које су потпуно порушене: по једну у Драгодолу, у засеоку Плавшићи, затим у Драгијевици близу Врагочанице, као и у Комирићу. Клизишта су озбиљно запретила још десетини стамбених, пословних или економских објеката, и оне, бар за сада, нису за коришћење. Током тродневне поплаве вода је продрла у скоро 500 кућа и станова, тако да ни у њима, осим у спратним деловима, тренутно не може да се станује. Власници или корисници овог простора кров над главом тренутно су пронашли у комшилуку, код родбине и пријатеља, или у својим помоћним објектима који су одолели стихији.
Поплављено је 20, а угрожено 30 јавних и још толико пословних објеката. Због поплаве и клизишта чак 15 мостова није употребљиво, а 30 је угрожено. Десет трафостаница било је поплављено, 15 угрожено, а поједини делови општине по три-четири дана су без струје. Угрожено је или оштећено око 500 километара државних, магистралних или регионалних саобраћајница, као и локалних путева. У две поплавне ноћи ватрогасци и припадници Спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Министарства за унутрашње послове, евакуисале су из кућа и станова и пребацили ба безбеднија места око 100 мештана.
Тешко је страдала овдашња пољопривреда. Преко 4.000 најплоднијих ораница дуж Јадра, Пецке, Ловачке, Остружањке и других овдашњих водотока био је полављен. Сада, када се вода повукла у корита, видни су погубни трагови пировања стихије. Усеви су уништени, рекло би се непоправљиво за овогодишњу пољопривредну сезону, понегде и за будућност. Бујица је однела на десетине хектара најродније оранице из приобаља река, а тога је (опет) највише у Гуњацима, Баставу, Братачићу, Белотићу и Плушцу. Страдало је и много стоке, ситније пре свега, коју власници нису успели на време да изместе на безбеднија места…
Формиране су две општинске Комисије за утврђивање и процену настале штете и оне су већ на терену.
Иначе, фиксни телефони (и интернет) још не раде у неким деловима општина, а нема свуда ни пријема телевизијског сигнала од појединих оператера.

Scroll To Top