ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / Нова признања за пчеларску породицу Марковић из Гуњака
Нова признања за пчеларску породицу Марковић из Гуњака

Нова признања за пчеларску породицу Марковић из Гуњака

Пчелар из Гуњака Родољуб Марковић у конкуренцији од око 300 медара и произвођача пчеларске опреме из земље и иностранства освојио је пехар за најуређенији штанд на традиционалном Међународном сајму пчеларства „Ташмајдан 2013”, који је одржан од 3. до 6. октобра у Ташмајданском парку у Београду, Његови производи привукли су велику пажњу бројних посетилаца ове велике изложбе.

То је најновије, али не и једино овогодишње признање за овог врсног медара и чланове његове породице, коју чине супруга Љиљане и син Бобан, који му свесрдно помажу у пчеларњу.

– Добили смо значајно признање и на великој изложби у Подгорици, а највредније на Новосадском сајму, где нам је припала Диплома са Великом златном медаљом за матични млеч. На тај начин наставили смо завидан низ освајања идентичних вредних награда за наше производе које добијамо у Новом Саду сваке године, ево већ пети пут. Лане је то било за планински ливадски мед, 2011. за рам – мед у саћу, 2010. за багремов мед, а 2009. године за нови производ – пергу, – каже Марковић.

По његовој оцени ова година је за пчеларство била просечна. Због ниских пролећних температура, које нису погодне за медење, сезона прикупљања багремовог меда је прилично подбацила, било је само 16 до 17 килограма по кошници, што је врло мало. У другом делу године ситуација се знатно поправила. На Соколским планинама, где Марковићи повремено држе један део од укупно 400 кошница колико имају, „паша” је била издашнија него у нижим деловима општине и износила је у просеку по 20 килограма.

– Око 200 кошница стално је стационирано у Гуњацима и Коњицу, а остале, с времена на време, селимо у друге крајеве. Ове године боравили смо у Војводини, на северу Бачке, око Лудошког језера, где је било и по 38 килограма меда по једној кошници – истиче Марковић, наглашавајући да је пчелама остављено довољно хране за зимски период и да су друштва доста јака, што је итекако важно за наредну годину.

 

Фотографија: Љиљана Марковић на изложби у Ташмајданском парку у Београду

 

Scroll To Top