ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / Пчелар Радољуб Марковић: Подршка од општине, бојазан од „селећих”
Пчелар Радољуб Марковић: Подршка од општине, бојазан од „селећих”

Пчелар Радољуб Марковић: Подршка од општине, бојазан од „селећих”

Родољуб Марковић, председник Удружења пчелара из Пецке, са аспекта функције коју савесно обавља јако је задовољан досадашњом сарадњом са органима локалне самоуправе у Осечини.

– Од општине смо добили новчану помоћ за набавку заштитних средстава и лекова за пчеле. Захваљујући томе, сви пчелари су заштитили своје пчеле и сада је стање у кошницама знатно боље него ранијих година. Одличну сарадњу имамо са Туристичком организацијом „Подгорина”, са којом често заједно наступама на манифестацијама широм Србије и региона. Осим тога, Канцеларија за локални економски развој при Општинској управи Осечине штампала је и за наше потребе публикације и промотивни материјал са којима где год се појавимо успешније представљамо наше производе и крај из кога долазимо, било да је реч о Сајму шљива у Осечини или о бројним изложбама у окружењу – каже Марковић.

Он сматра да је мед са простора Соколских планина или Влашића, са читавог подручја питоме воћарске Подгорине, делова Рађевине и Азбуковице изузетно и готово једнако чист, здрав и квалитетан. То потврђују високе оцене са бројних наступа на страни, али и такозвани „селећи” пчелари, који све чешће и у све већем броју долазе на ову територију.

– Они нам заиста праве проблеме. Знају да се појаве изненада, да поставе кошнице и на стотинак метара од пчелињака наших чланова и тако нам угрозе сезону. Наши пчелари с правом негодују због оних који непоштујући прописе, најчешће и без потврде о здравственом стању својих пчелињих друштава. Они представљају опасност од доношења и ширења разних болести пчела. Надамо се да ће новији оштрији и прецизнији прописи допринети да се и ова област у најскорије време уреди на најбољи могући начин – закључује Марковић у своје, али и у име осталих овдашњих пчелара.

Scroll To Top