ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА: У блажени проблеми у здравству
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА: У блажени проблеми у здравству

ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА: У блажени проблеми у здравству

– Захваљујући драгоценој помоћи од Владе Јапана, која је донирала Дому здравља у Осечини амбулантно возило и опрему вредну 70.000 евра, значајно су се поправили услови за рад у овој установи и њеној здравственој станици у Пецкој. Донација доста значи и локалном становништву, које за део дијагностичке процедуре више не мора да иде у Ваљево. Уз то, доста је скраћено време од обављеног прегледа до постављања дијагнозе – каже Ненад Стевановић, председник Општине Осечина.

Међутим, упркос вредној донацији и уложеним напорима од стране ове установе у сарадњи са локалном самоуправом око тога да се стање у области здравства подигне на што виши ниво, у што спада и ангажовање неколико лекара специјалиста из Ваљева да два пута месечно у одређеним терминима долазе у Осечину, још увек нису решени сви најважнији проблеми. После одвајања од ваљевског Медицинског центра и осамостаљивања Дому здравља у Осечини недостаје још доста преко потребне опреме, као што је, примера ради, рентген апарат.

– Посебан проблем је што становници ове општине, која по последњем попису има тек нешто више од 12 и по хиљада становника, не могу да користе услуге хитне медицинске помоћи, кућне неге и лечења, као и палијативног збрињавања. Наиме, према важећим прописима мали домови здравља, који покривају терен са мање од 20.000 становника, не могу да формирају све ове службе, већ ове услуге пружају изабрани лекари у оквиру својих могућности и расположивог слободног времена – каже др Душан Миловановић, директор ДЗ Осечина.

Scroll To Top