ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / АВАНТУРА ЉУБИТЕЉА БИЦИКЛИЗМА: Од Осечине до брвнаре у Скадру
АВАНТУРА ЉУБИТЕЉА БИЦИКЛИЗМА: Од Осечине до брвнаре у Скадру

АВАНТУРА ЉУБИТЕЉА БИЦИКЛИЗМА: Од Осечине до брвнаре у Скадру

Крајем априла у Осечини је по први пут реализована промотивна бициклистичка вожња од Осечине до цркве брвнаре у Скадру код Пецке. Реч је о акцији у оквиру друштвеног догађаја под називом „Критична маса”, који се већ дуже време одржава у више од 350 градова широм света, и то сваког последњег викенда у месецу.
Око тридесет бициклиста, претежно младих, из општине Осечина, али и из неколико суседних општина, учествовало је у вожњи дугој око 40 километара. Акција је организована од стране троје истинских заљубљеника у бициклизам из Осечине.
– На овај начин желимо да промовишемо бицикл као превозног средства, затим да подигнемо свест о одрживим начинима превоза, пре свега код младих, као и да скренемо пажњу на бициклисте као равноправне учеснике у саобраћају и њихову безбедност-каже Ненад Иконић, један од организатора, напомињући да је „Критична маса” мирољубив скуп који слави бициклизам, живот и забаву.
Колона бициклиста, предвођена организаторима вожње Јеленом Чкојић, Зораном Перићем и Ненадом Иконићем, истомишљеницима који су овде успели да споје своју струку, пасију и бициклизам, односно културу и авантуру, у првој рути возећи овдашњим пределима прошли крај општинских културно-историјских знаменитости. Дуж саобраћајница којима су се кретали били су поздрављени аплаузима и подржани од стране суграђана да истрају у својој намери.
– Сви учесници заједно су прешли цео планирани пут. На циљу, подизањем бицикла изнад главе, симболично смо демонстрирали победу бициклизма – каже Јелена Чкојић.
Зоран Перић додаје да су најодважнији бициклисти, поред редовног пута, извезли и додатну брдску руту до археолошког локалитета Црквине из 17. века на Симића брду у Гуњацима и посетили и „испробали” тамошњи „Камен мудрости“.

Scroll To Top