ВЕСТИ:
Почетна / вести / спорт / ПРОМОЦИЈА ЗДРАВОГ СТИЛА ЖИВОТА МЛАДИХ: Бициклизам и исхрана
ПРОМОЦИЈА ЗДРАВОГ СТИЛА ЖИВОТА МЛАДИХ: Бициклизам и исхрана

ПРОМОЦИЈА ЗДРАВОГ СТИЛА ЖИВОТА МЛАДИХ: Бициклизам и исхрана

У недељу, 27. априла, у симболичних „пет до 12”, са градског трга у Осечини кренуће колона бициклиста у организовану вожњу кроз ову општину. Планирана рута дуга је 40 километара и повезује културне знаменитости овог краја и њене житеље, а крајњи циљ је код цркве брвнаре у Скадру. Све то одвијаће се у оквиру друштвеног догађаја „Критична маса”, који се одржава сваког последњег викенда у месецу у преко 350 градова широм света, овог пута по први пут и у Осечини.
Сврха ове акције, која спаја авантуру и културу, јесте да промовише бицикл као превозно средства, затим да подигне свест о одрживим начинима превоза, пре свега код младих, онда да скрене пажњу на бициклисте као равноправне учеснике у саобраћају, као и на њихову безбедност. То је мирољубив скуп који слави бициклизам, живот и забаву, истичу промотери.
Уз позив свима, а пре свега млађим суграђанама, организатори подсећају да ће се водити рачуна о физичкој спремности учесника и олимпијском геслу „важно је учествовати”, тако да бициклисти могу да се прикључе колони у сваком тренутку или искључе из ње кад год пожеле, наравно уз поштовање правила понашања у саобраћају.
Поред овог догађаја у најави, прошле седмице реализована је још једна занимљива активност, која се, такође, односи на популарисање здравог стила живота. Реч је о радионици коју су за ученике седмог разреда основне школе организовали Биљана Спасојевић, нутрициониста и дијететичар и Јелена Гладовић, професор биологије.
Радионица је понудила одговоре на низ занимљивих питања, као што су: зашто је битно да се не прескаче доручак или да се гаси телевизор за време јела? Онда, зашто се салатама додаје уље? Па, како Новак Ђоковић одржава своју добру форму?…
Ученицима су овом приликом подељени и бројни корисни савети у вези са здравом исхраном и правилним развојем. За кућне експерименте добили су и практичне рецепте за припрему једноставних и здравих јела.

Scroll To Top