ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / Јадар и притоке потопили долине и покренули брда
Јадар и притоке потопили долине и покренули брда

Јадар и притоке потопили долине и покренули брда

Од среде у подне, 14. маја, председник Општине Ненад Стевановић, командант Штаба за ванредне ситуације, прогласио је ванредну ситуацију на читавој територији општине Осечина. Западноподгорске реке и потоци, односно сви водотоци, после обилних киша напунили су своја корита,а онда је водена стихија кренула у рушилачки поход са једне и друге стране свих водотока.
Јадар се излио већ у Драгијевици, а када су му се код Гвозденог моста придружили Сирдијашка и Туђинска река, као и бројни потоци, бујица је потопила поља и дворишта са леве стране магистралног пута Ваљево-Лозница. У Осечини се и Ловачка излила, прво заједно са Јадром на ушћу, а затим и код моста према Дому здравља. Бујица је ишла Болничком и Карађорђевом улицом и двориштима већ од зграде Полиције и Општине па све до табле на изласку из Осечине ка Лозници. Јадар и је полавио и Пискавице, а са Ловачком скоро све куће у централном делу Осечине. Чуда је правила и Остружањска река и то све више како се приближавала Јадру. Аутобуска станица, кружни ток код „Подгорине-фрухт”, круг компанија „Јома пласт”, „Вожд”, „Дал”, ”Цане”, ЈКП „Осечина”, „Електродистрибуција”, Крушик-Пластика”, „Јадар пак”, „Осака” и све куће и у том делу Осечине нашле су се опкољене водом.
Мутна вода и густ муљ улили су се у велики број стамбених зграда, у још више економских објеката, као и у производне и магацинске погоне скоро свих овдашњих фирми. Саобраћај између Ваљева и Лознице, али и на регионалним путевима Коцељева – Љубовија и Осечина – Каменица на више места био је у прекиду.

На сву муку, током ноћи у добром делу места није било струје, нису радиле ни поједине мреже мобилне телефоније. Надлежне службе, комуналци, ватрогасци, полиција, доброволјци, спасилачка јединива Министарства унутрашњих послова Републике Србије, неуморно су обилазили све угрожене, нудили и пружали помоћ, више десетина породица евекуисали су на сигурнија места…

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Министар Стефановић у Осечини

У време највећег поплавног таласа Осечину је у ноћним сатима посетио министар Небојша Стефановић, који је имао прилику да се и лично увери у катастрофално стање на територији општине Осечина. У разговору са општинским руководством и члановима Штаба за ванредне ситуације, у општини осветљеној свећама јер у то време није било струје, најавио је максимално ангажовање свих државних структура најпре на спашавању људских живота и највреднијих материјалних добара, потом на отклањању или ублажавању последица поплаве, које ће, нема сумње бити огромне, како у Осечини тако и у другим непогодама погођеним деловима Србије.

Scroll To Top